Chcete mať biele zuby a krásny úsmev? Vieme, ako ich získať!

Ľudia sa často pýtajú sami seba: „Ako môžem získať biele zuby rýchlo a lacno?“ Obnovenie žiarivosti vášho úsmevu je v skutočnosti jednoduchšie, ako si možno predstavujete. Čo robiť, alebo nerobiť, aby zostali zuby biele čo najdlhšie? Tu je niekoľko tipov, ako sa ku krásnemu úsmevu dopracovať.

Toto robte!

1. Jahody sú vynikajúcim domácim pomocníkom. Pomôžu vám získať biele a žiarivé zuby. Jednoducho ich môžete použiť napríklad vo forme pyré, alebo nakrájať na polovice a trieť nimi zuby. Škoda, že jahody sú iba sezónnym ovocím! Dobrou správou je aspoň to, že na tento účel vám poslúžia aj tie dovážané.

2. Pri ovocí s bieliacim efektom ešte chvíľu zostaneme, pretože trieť zuby môžeme aj šupou z banánu alebo pomaranča.

3. Je známe, že citrón pomáha pri bielení zubov. Odstraňuje žlté škvrny a zubný kameň. Treba však dávať pozor, pretože citrón oslabuje zubnú sklovinu. Takže aj tu platí pravidlo „všetko s mierou“.

4. Ak hľadáte zaručené domáce recepty, ktoré pomôžu zuby vybieliť, skúste pol čajovej lyžičky jedlej sódy zmiešať so štipkou soli a následne krúživými pohybmi zuby vyčistite. Dbajte na to, aby ste nepoužili príliš veľa sódy. Môže to mať presne opačný efekt, ako chcete. Pozor! Aplikovať sódu sa odporúča maximálne dvakrát do mesiaca.

5. Vybudujte si návyk zjesť denne aspoň pár kúskov ovocia a zeleniny, ako sú jablká, brokolica, petržlen, zeler, uhorky, mrkva. Majú veľmi dobrý vplyv na zuby (a aj na vaše zdravie).
6. Konzumujte sušené hrozienka. Zvyšujú produkciu slín, čím pomáhajú odstrániť zubný povlak a zabraňujú jeho opätovnému vytvoreniu.

7. Uistite sa, že vo vašom jedálničku sú dostatočne zastúpené mlieko, jogurty a syry. Obsahujú vápnik a fosfor, ktoré podporujú mineralizáciu zubnej skloviny.

8. Žujte žuvačky bez cukru s obsahom xylitolu. Xylitol je prírodné sladidlo, ktoré zabraňuje vzniku zubného povlaku a podporuje regeneráciu skloviny.

9. Fluorid je tiež veľmi prospešný v starostlivosti o chrup. Fluoridy sú prítomné v mnohých potravinách. Bohatým zdrojom sú morské ryby, ktoré sa konzumujú s kosťami (napríklad sardely) alebo tiež čaj.

Čo nerobiť?

1. Tmavé a farebné šťavy z ovocia a zeleniny (i niektoré limonády) zanechávajú škvrny na zuboch. Pite ich radšej slamkou.

2. Ak chcete biele zuby, mali by ste sa vyhnúť aj čiernej káve.

3. Fajčenie ovplyvňuje zdravie zubov ako aj celkový zdravotný stav. Nikotín a žlté škvrny na zuboch spolu súvisia. Nahovárať si niečo iné je omyl!

4. Vyhnite sa čiernemu čaju, pretože spôsobuje sfarbenie zubov. Namiesto čierneho pite bylinné čaje a vhodný je tiež zelený čaj.

5. Červené víno ​​zanecháva škvrny na zuboch a „rozožiera“ zubnú sklovinu. Po pití vína vypláchnite ústa pohárom čistej vody.

Celková starostlivosť o zuby nepustí

Starostlivosť o zuby je veľmi dôležitá. Treba byť maximálne dôsledný. Minimálne dvakrát denne čistiť, používať zubnú niť, medzizubné kefky. Drobné investície sa stonásobne vrátia. Veď návšteva zubára nepatrí k najšťastnejším a ani najlacnejším chvíľam v živote.

-m-
Obrázok: freedigitalphotos.net, stockimages