Chcete byť psychicky fit? Toto by ste mali jesť

Jedlo ovplyvňuje nielen fungovanie nášho tela, ale aj náladu, dodáva energiu a zbavuje telo toxínov. Stresu, strachu, nervozite či úzkosti môžeme predchádzať aj vhodnou stravou.

Ktoré živiny sú pre našu psychiku dôležité?

Vitamín D

Vitamín D väčšinou poznáme ako vitamín, ktorý je potrebný pre zdravé kosti, lebo podporuje vstrebávanie vápnika. Podľa vedeckých štúdií má však vplyv aj na duševné zdravie. Podľa niektorých z nich má vitamín D schopnosť zvyšovať množstvo monoamínov v mozgu. Medzi monoamíny patria napríklad serotonín (hormón dobrej nálady) a dopamín. Vitamín D si vie naše telo vyprodukovať samo za pomoci slnečného žiarenia, preto je dôležité tráviť dostatok času na slnečnom svetle. Tiež ho môžeme prijímať v strave napríklad prostredníctvom rybacej pečene, tučných rýb, rybieho oleja, niektorých húb či vaječného žĺtka. Tiež sú ním obohatené niektoré potraviny (mlieko, rastlinné oleje, cereálie).

Vitamíny zo skupiny B

Vitamíny zo skupiny B sú veľmi dôležité aj pre správnu činnosť mozgu. Vitamín B1 je prevenciou depresie a úzkosti, podobne je to aj s vitamínmi B2 i B3. Dôležité sú aj kyselina listová a vitamín B12. Tieto vitamíny nájdete v tmavej listovej zelenine, droždí či fazuli.

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny môžu zlepšovať náladu a tiež kognitívne funkcie mozgu. Dobrým zdrojom týchto zdravých tukov sú ľanové a konopné semiačka, tučné ryby,  vlašské orechy atď. Nezabúdajte, že omega-3 mastné kyseliny môžeme získať jedine zo stravy, teda naše telo si ich nevie vyrobiť, a preto je dôležité prijímať dostatok pokrmov, v ktorých sú zastúpené.

Horčík

Podľa odborníkom trpí nedostatkom horčíka až tretina populácie. Pritom je dôležitý pre správnu činnosť nervov a svalov a tiež je nazývaný antistresovým minerálom. Magnézium nájdete v listovej zelenine, v orechoch a semienkach. Dobrým zdrojom sú aj pšeničné klíčky, avokádo, figy či datle.

Čo ešte pomáha?

Pestrú stravu s bohatým zastúpením ovocia, zeleniny, strukovín, orechov, semiačok, ale aj tmavej čokolády je vhodné doplniť dostatočným pitným režimom. Priaznivý vplyv na psychické rozpoloženie majú liečivé rastlinky, ako napríklad medovka lekárska, valeriána lekárska, ľubovník bodkovaný či chmeľ obyčajný.


-w-