Cestovanie v lete: ako neotráviť rodinu a byť pri tom šetrný k prírode

 Leto je ako stvorené pre cestovanie a objavovanie nových miest. Či už sa vyberáte na hory, k vode alebo do mesta, v ruksakoch by vždy malo mať svoje miesto niečo malé pod zub. Teplé počasie však so sebou prináša aj vyššie riziko kontaminácie potravín, preto je potrebné pri príprave občerstvenia na cesty myslieť na to, že jedlo musí ostať čerstvé a bezpečné na konzumáciu aj pri vyšších teplotách. Dôležité je tiež správať sa zodpovedne a správne vytriediť všetok odpad, ktorý vznikne pri príprave jedla alebo počas samotného výletu.

Dovolenková sezóna začína a Slováci sa vydávajú na cesty po Slovensku i zahraničí. Teplé počasie však praje rastu a šíreniu baktérií, čo zvyšuje riziko potravinovej otravy. Pri cestovaní je potrebné byť ešte obozretnejší, keďže zväčša nemáme po ruke chladničku či mrazničku, kam by sme potraviny a hotové jedlá mohli uložiť. Konzumáciou kontaminovaných potravín si môžeme vážne ohroziť zdravie. Najznámejším ochorením, ktoré môžeme dostať z jedla, je salmonelóza, ktoré sa objavuje hlavne v lete.

Aké zásady by sme mali dodržiavať, aby sme si dovolenku nepokazili pokazeným jedlom?  „Uvarené jedlá by nemali byť pri izbovej teplote viac ako dve hodiny. Všetky uvarené a skaze podliehajúce potraviny je potrebné uchovávať v chlade, vhodné je teda pribaliť si na cestu chladiacu tašku, ak je to možné. Jedlo tiež dlhšie vydrží vo vákuových obaloch, ktoré zabránia prístupu vzduchu. V neposlednom rade je kľúčové poriadne si umývať ruky pri príprave aj konzumácii jedla,” radí Ing. Katarína Fašiangová, PhD., poverená vykonávaním funkcie riaditeľky odboru bezpečnosti potravín a výživy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Vyhnite sa vajciam, majonéze aj bobuľovému ovociu

Turistika v horách, návšteva kúpaliska, akvaparku alebo jazera, objavovanie hradov a zámkov, mestská turistika a športové aktivity. To sú najobľúbenejšie výlety Slovákov. Podľa Fašiangovej by sme si pri príprave mali dôkladne premyslieť zloženie jedál, ktoré si balíme na cesty: „Určite neodporúčam brať si potraviny rýchlejšie podliehajúce skaze, kam radíme pokrmy obsahujúce vajcia, mäso - najmä kuracie - ďalej mliečne výrobky, majonézu či ovocie náchylnejšie na pleseň, ako sú napríklad maliny a jahody.”

Na cesty si radšej pripravte obložené pečivo s tvrdým syrom, suchou salámou, paštétou alebo s orieškovým maslom a džemom.  Z ovocia si vyberajte druhy, ktoré nemusíte umývať (napr. banán, melón) a ktoré tak rýchlo nepodliehajú skaze (napr. jablko, hruška). Ako sladkú bodku si doprajte keksíky, napolitánky, gumené medvedíky, proteínové tyčinky či domáce koláče bez krémov, ako sú bublanina, bábovka, muffiny alebo brownies. 

Týmito tipmi sa riadi aj známy šéfkuchár Martin Novák: „Na výlet do hôr si zvyknem do skla pripraviť pečené mäso, ktoré následne sterilizujem, vydrží tak dlhšie. Keď beriem moje deti na kúpalisko, pribalím nám zapekané toasty uskladnené v termotaške a k tomu bábovku alebo brownie. Sendvič s údeným pastrami mäsom alebo obložená bageta s krájanou zeleninou padnú vhod pri návšteve hradov a zámkov či pri prechádzkach mestom. Sušené ovocie a iontové izotonické nápoje vám zase dobijú energiu po fyzickej aktivite.”

Vzniknutý odpad správne vytrieďte

Jedlo na cesty si zabaľte do vzduchotesných obalov a ak je to možné, voľte obaly z prírodných materiálov (napr. voskové vrecká) a opakovane použiteľné nádoby zo skla alebo nerezu. V prípade potreby si pribaľte aj opakovane použiteľný príbor. Nezabúdajte tiež vytriediť všetok odpad, ktorý vám vznikne - či už pri príprave jedla alebo počas samotného výletu.

Pripravte sa tiež na to, že v prírode nebudú odpadkové koše na každom rohu. „Problémy spojené s voľne pohodeným odpadom vnímame veľmi citlivo. Preto aj cez našu iniciatívu Vezmi si ma a viaceré naše projekty a osvetové aktivity učíme ľudí, aby v prírode nevytvárali odpad. Platí, že čo si so sebou do prírody alebo na výlet donesieme, to si so sebou aj odnesieme, prípadne vyhodíme do najbližšieho koša. A ak je na to príležitosť, odpad vždy správne vytriedime,” hovorí Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie z OZV ENVI - PAK a dopĺňa: „Odpadky sa v prírode nerozložia za dva dni, trvá im to veľmi dlho, v niektorých prípadoch až stovky rokov.  Navyše kontaminujú pôdu a vodu a priťahujú hlodavce či iné živočíchy. Preto by sme sa aj počas cestovania a výletov mali správať v prírode zodpovedne a za žiadnych okolností by sme odpadky nemali hádzať na zem.“ vysvetľuje Kretter.

Na výlet si preto pribaľte vrecká určené na odpad a vytrieďte ho do správneho kontajnera či koša na odpad pri najbližšej možnej príležitosti.

 

 

 

 

 

Zdroj foto: freepik.com