Cesnačka s haluškami

Potrebujeme: Pre 2 osoby: 16 strúčikov cesnaku, 2 lyžice masla, 1 lyžicu hladkej múky, 500 ml vody, soľ, vajce, 100 ml smotany, 1 lyžicu sekanej pažítky, príp.petržlenovú vňať.

 

 

 

 

Ako na to: Olúpané strúčiky cesnaku nakrájame na plátky. V širokej rajnici rozpustíme maslo a cesnak pomaly opečieme do svetlo ružova. Nesmie zhnednúť, bol by horký. Opečený cesnak posypeme múkou a krátko zapražíme, zalejeme studenou vodou. Osolíme a 10 minút povaríme. Rozbijeme vajíčko, oddelíme žĺtok a bielok. Bielok ušľaháme so štipkou soli na tuhý sneh. Malou lyžičkou vykrajujeme halušky a postupne ich zavaríme v mierne vriacej polievke. Halušky v polievke opatrne pootáčame. Ak robíme pre viac osôb, uvarené vyberieme, aby sme mali kde zavariť ďalšie. Hotovú polievku odstavíme. V smotane rozšľaháme žĺtok, vylejeme do polievky, aby sa zhustila a už nevaríme. Dochutíme ju sekanou pažítkou, alebo petržlenovou vňaťou.
Podávame s kockami opečeného a osoleného chleba.

 

Marta Michnicová