Červený melón pomáha bojovať proti zápalom v tele. Koľko si ho denne dopriať?

Leto bez melónu by pre mnohých z nás ani nebolo leto. Táto šťavnatá ovocná pochúťka neodmysliteľne patrí k tým najlepším letným osvieženiam. No nie je to len sladká a úžasná chuť melónu, pre ktorú by sme si toto ovocie mali dopriať čo najčastejšie. Červený melón je totiž aj skutočná vitamínová bomba.

Vzácny obsah

Mohlo by sa zdať, že melón je prakticky len sladká voda a jeho dužina toho veľa neponúka. Opak je však pravdou. V červenej dužine melóna sa ukrýva množstvo vitamínov a minerálov. Z vitamínov je melón bohatý najmä na vitamín C, A, E a vitamíny skupiny B.

Minerálne látky sú zastúpené hlavne v podobe horčíka, draslíka, železa, medi, kremíka či mangánu.

V melóne nájdeme aj ďalšie cenné látky, napríklad lykopén. Ide o látku, ktorá má preukázané účinky pri prevencii niektorých druhov rakoviny (hlavne rakoviny prostaty a krčka maternice), ako aj srdcového infarktu.

Protizápalové účinky

Červený melón má výrazné protizápalové účinky. Práve zápaly sú kľúčovým faktorom pre vznik mnohých chronických ochorení.

Kombinácia antioxidantov, lykopénu a vitamínu C v červenom melóne môže pomôcť proti zápalom a poškodeniam buniek spôsobených oxidačný stresom.

Štúdie ukazujú, že konzumácia melónu znižuje zápalový marker CRP a vďaka špeciálnym karotenoidom aj riziko reumatoidnej artritídy.

Zdroj foto: freepik.com

Ďalšie benefity

Pravidelná konzumácia šťavnatého melóna má však aj iné výhody. Čo všetko ešte melón dokáže urobiť pre naše zdravie?

  • Podporuje zdravie očí.
  • Posilňuje imunitu.
  • U mužov podporuje erekciu vďaka obsahu aminokyseliny s názvom citrulín.
  • Znižuje hladinu cholesterolu.
  • Podporuje zdravie srdca.
  • Prospieva pokožke.
  • Pomáha pri chudnutí.
  • Podporuje funkcie mozgu a nervovej sústavy.
  • Pôsobí preventívne proti paradentóze.
  • Pôsobí proti páleniu záhy.
  • Pre vysoký podiel vody podporuje hydratáciu organizmu.

Koľko si ho denne dopriať?

Melón je síce veľmi prospešný pre zdravie, no aj tu platí, že všetko s mierou. Odborníci na výživu zatiaľ nedefinovali nebezpečnú hranicu príjmu tohto ovocia, ale spravidla sa odporúča neprekročiť príjem cca 300 gramov melónu za deň (približne dve šálky), ak to je jediné ovocie, ktoré v daný deň konzumujete.

Zdroj foto: freepik.com

Príliš veľa melónu vo vašom jedálničku by sa mohlo prejaviť najmä vo forme tráviacich ťažkostí, ako sú nadúvanie, riedka stolica, bolesti brucha a podobne. U ľudí trpiacich syndrómom dráždivého čreva treba s melónom opatrne.

Vodný melón je ovocie s prírodným obsahom cukru. Preto ľudia s cukrovkou musia počítať s týmito sacharidmi vo svojom dennom stravovacom pláne.

Pre väčšinu zdravých ľudí je teda melón bezproblémový a môžeme si ho dopriať aj každý deň. Odborníci na výživu sa však zhodujú, že z pohľadu zdravia je  najlepšie snažiť sa kombinovať rôzne druhy ovocia.

 

 

 

 

 

Zdroj foto: freepik.com