Červené potraviny, ktorým by ste mali dať v jedálničku zelenú

Denne by sme mali zjesť niekoľko porcií ovocia a zeleniny. Čím viac druhov ovocných a zeleninových plodov do jedálneho lístka zaradíme, tým viac zdravotných benefitov nášmu telu poskytujú. V jedálničku teda nesmú chýbať ani ovocie a zelenina červenej farby. Obsahujú mnoho antioxidantov, ktoré sú významnými bojovníkmi proti najrozličnejším chorobám.

Antioxidanty v červenom ovocí a zelenine
Červenú farbu ovociu a zelenine dodáva lykopén, ktorý je zároveň významným zástupcom antioxidantov. Podľa viacerých vedeckých štúdií chráni človeka pred rakovinou prostaty, prsníka, ale aj tráviaceho traktu. Konzumácia červených potravín je tiež výborná v lete, pretože lykopén zároveň chráni ľudskú kožu pred škodlivými slnečnými lúčmi. Ďalšími významnými antioxidantmi sú antokyány, vitamíny C, A, E a ďalšie.

Paradajky
Rajčiny sú cenným zdrojom lykopénu, ktorý disponuje mnohými ochrannými funkciami. Je dobré vedieť, že väčšie množstvá tohto antioxidantu sa nachádzajú v kvalitnom kečupe, pretlaku či v konzervovaných rajčinách než v čerstvých. Ak sa rozhodnete k paradajkám pridať olivový olej, telo dokáže lykopén lepšie absorbovať. V rajčinách je tiež bohato zastúpený vitamín C a draslík, čo prospieva kardiovaskulárnemu systému.

Červená paprika
Červená paprika je chutnou a zdravou súčasťou zeleninových šalátov, ale výborne chutí aj grilovaná. Hojne je v nej zastúpený najmä draslík, ktorý je dôležitý pre zdravie srdca. Nemožno zabudnúť na betakarotén, ktorý podporuje funkcie zraku a na vitamín C, ktorý je najvýznamnejším ochrancom ľudského organizmu proti škodlivým voľným radikálom, a teda posilňuje imunitný systém.

Jahody
Jahody môžu pokojne zaradiť do svojho jedálnička i tí, ktorí sa snažia schudnúť. V porovnaní s iným ovocím obsahujú menej kalórií. Sú bohatou zásobárňou vitamínu C, kyseliny listovej a draslíka. Jahody výborne chutia čerstvé v ovocných, ale aj niektorých zeleninových šalátoch či osviežujúcich nápojoch.

Červený melón
V letných mesiacoch osvieži, hydratuje a dodá organizmu cenné živiny. Podobne, ako všetky potraviny červenej farby disponuje slušným obsahom lykopénu. Nechýbajú ani vitamíny C a A. Patrí medzi tie druhy ovocia, ktoré si môžu dopriať i tí, ktorí bojujú s obezitou či nadváhou. Samozrejme, chráni človeka aj pred civilizačnými ochoreniami, teda napríklad pred rakovinou, infarktom, mŕtvicou či chorobami oka.

Maliny
Maliny sú v našich končinách pomerne bežným ovocím. Sú známe vysokým obsahom vlákniny, fytochemikálií, vitamínov skupiny B (hlavne niacínu), draslíka a zinku. Vláknina prospieva tráveniu i srdcovocievnemu systému. Fytochemikálie chránia a posilňujú imunitný systém. Maliny by mali byť zastúpené v jedálničku tých, ktorí majú problém s vysokou hladinou cholesterolu v krvi.

Čerešne
Čerešne prospievajú srdcu, pretože obsahujú vlákninu a draslík. Mali by ich tiež konzumovať všetci tí, ktorí majú vysoký krvný tlak alebo trpia zápchou. Zastúpené antioxidanty sú dôležité pre silnú obranyschopnosť organizmu. Ak si chcete na čerešniach pochutnať v zime, siahnite po sušených. Skvelo dochutia napríklad ovsené vločky, ktoré jete na raňajky.

-m-