Červená repa očisťuje organizmus a robí človeka výkonnejším!

Červená repa nepatrí medzi potraviny, ktoré by vo veľkej miere tešili chuťové bunky. Napriek tomu má svojich priaznivcov. Ak ste jej do dnešnej doby neprišli na chuť, chyba! Konzumácia červenej repy prináša množstvo zdravotných výhod.

Červená repa je bohatá na živiny

Živín obsiahnutých v červenej repe je naozaj neúrekom. Je bohatá na vitamín C, ktorý bojuje proti únave a disponuje celou radou ďalších funkcií. V repe nájdete zastúpené vitamíny skupiny B a beta-karotén. Výživové hodnoty znásobuje obsah minerálov v podobe vápnika, draslíka, horčíka, fosforu, železa, medi, zinku, mangánu a selénu.

Aké účinky má červená repa?

Ak ste sa rozhodli pre redukčnú diétu, červená repa by nemala chýbať vo vašom jedálnom lístku. Obsahuje málo kalórií a je bohatá na živiny. Prospieva vlasom, nechtom, pokožke a podporuje zdravie kostí.

Krásna farba repy je spôsobená látkami, ktoré sú prospešné pre ľudské zdravie - bojujú proti rakovine hrubého čreva. Antioxidanty pozitívne pôsobia na srdce a posilňujú imunitný systém. Ak potrebujete podať športový výkon a znížiť únavu, červená repa je správnou voľbou. Prečo? Konzumáciou repy dochádza k nižšej spotrebe kyslíka pri tréningu. Teda, budete menej unavení ako zvyčajne.

Problémy so srdcom a vysokým krvným tlakom vyrieši pohár šťavy z červenej repy denne. Šťavu odporúčame kombinovať so šťavami s iných druhov zeleniny alebo riediť s vodou. Denne vám postačí 100 ml čistej šťavy z červenej repy.

Červená repa je skvelým čistiacim prostriedkom. Nebojte sa použiť ju pri detoxikácii organizmu (očistí pečeň, žlčník a obličky). Výskumníci zastávajú názor, že červená repa obsahuje látky, ktoré bojujú proti viacerým typom rakoviny. Za tento fakt sú zodpovedné antioxidanty v kombinácii s protizápalovými zložkami červenej repy.

Na čo by ste nemali zabúdať?

Nezabúdajte, že farbivo obsiahnuté v repe, spôsobuje škvrny. Preto buďte pri manipulácii opatrní a používajte ochranné rukavice. Pri tepelnej úprave sa strácajú niektoré výživné látky. Červenú repu pripravujte v pare. Maximálna doba prípravy by nemala presiahnuť 15 minút.
Pridaním citrónovej šťavy do varenej repy docielite oživenie farby. Prášok do pečiva ju naopak sfarbí viac dofialova.

Tipy pre prípravu červenej repy

Červená repa je stvorená ako prísada do šalátov a polievok. Nebojte sa pripravovať šťavy, džúsy a nápoje. Fantázii sa medze nekladú. Červená repa pripravená v pare s bylinkami, dochutená citrónom a olivovým olejom, je lahodnou pochúťkou.

Červenú repu som si zamilovala. Pripravujem z nej chutný džús. Na prípravu potrebujete červenú repu, mrkvu a pomaranče. Odšťavte, v prípade potreby zmiešajte s vodou a podávajte.
 
MIMI