Čerstvosť z obchodu? Ako rozoznať kvalitu od výstavených kusov

Nákup potravín v supermarkete nemusí končiť len sklamaním pri ich rozbaľovaní. Priamo v obchode si môžete pomocou jednoduchých trikov vybrať tie najčerstvejšie kúsky.

Vyberajte po jednom

Pokiaľ supermarket ponúka balený i nebalený sortiment, tak v prípade čerstvosti zabezpečuje oveľa väčšiu istotu práve kusový predaj. Predovšetkým ide o ovocie, zeleninu, huby, pečivo a sušené či kandizované plody, ktoré sú v početných množstvách dostupné aj v cenovo lákavejších baleniach. Kvalitu balených potravín má zákazník možnosť overiť si iba vizuálne, zatiaľ čo pri kusovom nákupe si môžete vybrať kúsky podľa svojich predstáv.

Zdroj: unsplash.com

Nie je to len o vzhľade

Kúsky ovocia a zeleniny, ktoré sú viditeľne napadnuté hnilobou, plesňou alebo sú plody už na niektorých miestach nápadne zmäknuté, dokáže zákazník rozoznať zvyčajne už na prvý pohľad. Pri kúskoch, ktoré prekypujú leskom na povrchu je to však o niečo náročnejšie, keďže nič nenasvedčuje tomu, že by zákazník mal o kvalite takéhoto plodu pochybovať. Neexistuje však žiadna odroda ovocia či zeleniny, ktorej plody by na svojom povrchu prirodzene vytvárali doslova zrkadlový efekt v podobe lesku. Lákavo sa lesknúce jablká, hrušky, hrozno či citrusové plody sú dielom prídavných chemických látok, ktoré napomáhajú predovšetkým k tomu, aby bolo možné plody čo najdlhšie konzumovať bez zdravotného rizika, preto je najmä v prípade druhov pestovaných v našich končinách vhodné siahnuť po tom najmenšom lesku.

Prevláda kvantita

Kedysi sa zákazníci mohli bez obáv spoľahnúť na prenikavú vôňu, ktorá bola zárukou čerstvo upečeného chleba a aj keď sa výber pečiva skladal len z niekoľkých druhov, zákazníkov neodradilo ani státie v nekonečných radoch. V súčasnosti sa do regálov supermarketov dostali recepty z celého sveta, pri ktorých je často najväčšia dôležitosť kladená na kvantitu, za ktorou výrazne kvalita zaostáva. Nie je tak žiadnym prekvapením, keď zákazník odchádza z obchodu s nedopečeným, miestami až surovým pečivom, alebo s rožkami, na ktorých povrchu sa už ďalší deň objavia známky plesní svedčiace o klamlivej čerstvosti. Pri kúpe baleného chleba je o niečo náročnejšie zistiť jeho kvalitu a čerstvosť. Najčastejšie je nutné spoliehať sa výlučne na dátum vytlačený na obale. Avšak pokiaľ je obal zreteľné zarosený, znamená to, že k uzatvoreniu balenia došlo ešte pred dostatočným vychladnutím chleba a ku konzumácii takéhoto kúska by malo dôjsť približne do 24 hodín, po tomto čase sa pomerne rýchlo začnú na chlebe objavovať plesne.

Zdroj: unsplash.com

Ako od mäsiara

Mäsové pulty, ktoré sú bežnou súčasťou väčších supermarketov ponúkajú praktickosť pre zákazníka a možnosť vybrať si množstvo podľa potreby, avšak pri hektickom čakaní v radoch je takmer nemožné detailne skúmať mäso, ktoré plánujete kúpiť. Ak si potrpíte na overenej čerstvosti mäsa, radšej navštívte mäsový pult v inom čase, alebo stavte na lokálnu mäsiareň vo svojom okolí. Pokiaľ ale získate možnosť nahliadnuť na kvalitu mäsa ešte pred jeho kúpou, sústreďte sa najmä na farbu. Čerstvosť hydinového mäsa charakterizuje bledoružová farba, bravčové mäso sa vyznačuje sýtoružovým sfarbením a kvalitu hovädzieho mäsa spozorujete pri výrazne červenej farbe. Zákazník si môže kvalitu overiť aj tým, že si od obsluhy vždy žiada zmenu hmotnosti mäsa, a teda krájanie. Výrazné vytekanie šťavy pri krájaní signalizuje nízku čerstvosť prípadne odhaľuje skutočnosť, že mäso bolo dlhšiu dobu uložené v mraziacom boxe.


Zdroj: unsplash.com

Zuzana Bánska