Celozrnná pizza
Máte radi pizzu? Jedzte ju v jej zdravšej verzii. Celozrnná a so zeleninou sa nijako neprieči zásadám zdravého stravovania, a dokonca si na nej aj pochutnáte.
Cesto pripravíte tak, že kvasnice a cukor rozpustíte v polovici hrnčeka vody a odložíte. Do väčšej misy vysypete 2 hrnčeky nebielenej múky, hrnček hladkej a hrnček celozrnnej múky a pridáte soľ. Vmiešate kvások a postupne prilievate vodu, kým nevznikne pevné cesto. Miesite ho asi 5 minút, kým nie je dostatočne hladké a pružné. Následne z neho urobíme bochník a uložíme ho do misky vytretej olejom. Misku odložíme na teplé miesto, prikryjeme utierkou a necháme na dobrých 50 minút nakysnúť. Potom ho pár minút premiesime na pomúčenej doske a opäť uložíme do misky, aby kyslo ďalších 50 minút.
Kým cesto oddychuje, predhrejeme rúru na 190°C a okrúhlu formu na pizzu potrieme olejom. Pripravené cesto uložíme na plech a utľapkáme ho tak, aby bolo rovnomerne rozložené v celej forme. Navrch naložíme zeleninovú zmes, ktorú sme si predtým pripravili z baklažánu, cesnaku a petržlenu opraženom na stredne silnom ohni v 3-4 lyžiciach olivového oleja a na záver doplnili cukinou. Okrem zeleninovej zmesi naložíme navrch cesta aj olivy, cherry paradajky a syr pecorino, ktorý sme nakrájali na kocky. Všetko pokvapkáme olejom a pečieme 25-30 minút.
Pizzu podávate horúcu alebo ohriatu na izbovú teplotu a od stola zaiste vstanete sýti a spokojní na celej čiare.
Agáta Galisová