CELIAKIA - ako ju zvládnuť?

 

Určite sa mnohí z Vás stretli s pomenovaním potravín, či diéty, ktorá má prívlastok bezlepková. O čo vlastne ide a s čím sa spomenutý názov spája?
 
Bezlepková potraviny, resp. diéta nám hovorí, že z konzumácie je vyradený lepok. A tu sme pri podstate problému. CELIAKIA je trvalá neznášanlivosť imunitného systému voči bielkovine lepku, ktorá sa nazýva glutén. Samotný glutén sa nachádza v mnohých druhoch obilia. Najznámejšie sú pšenica, raž, raž, špalda, ovos a ďalšie u nás menej známe obilniny.
Pri konzumentoch v prípade neznášanlivosti gluténu dochádza k imunitnej reakcii v tenkom čreve. Prejavuje sa to chronickým zápalom tenkého čreva. Sprievodnými znakmi sú: hnačky, úbytok hmotnosti, kŕčovité bolesti brucha, či nafúknuté brucho. U mnohých pacientov sa vyskytujú aj príznaky mimo tráviaceho traktu, z ktorých je najčastejšia chudokrvnosť.
V dnešnej dobe sa celiakia vyskytuje už takmer u každého stého človeka. No vďaka osvete, ktorá je čím ďalej, tým intenzívnejšia sa zvyšuje aj počet ľudí, u ktorých bola celiakia diagnostikovaná. Vďaka prísnemu dodržiavaniu diéty však môžu aj naďalej viesť plnohodnotný život bez akýchkoľvek príznakov, ktoré pociťovali pred jej začatím.
 
Bezlepková diéta je jediný účinný liek!
Ak patríte medzi tých, pre ktorých sa bezlepková diéta stala neoddeliteľnou súčasťou života, určite mi dáte za pravdu, že celkový nielen fyzický, ale ja psychický stav sa po jej nasadení a prísnom dodržiavaní zlepšuje. Telo konečne začína nielen prijímať, ale aj využívať živiny z potravy.
 
Medzi potraviny, ktoré je dobré konzumovať každodenne patrí na prvom mieste zelenina, ovocie a dostatočné množstvo tekutín. Na ďalšom stupienku by mali byť bezlepkové obilniny ako sú ryža, kukurica, proso, amarant a pohánka. Nemali by sme zabúdať ani na zemiaky a strukoviny, ktoré sú taktiež prirodzene bezlepkové. Na poslednom schodíku by mali byť tuky a sladkosti. Dôležitá je pestrosť stravy a dodržiavanie pevne stanovených zásad, na ktoré sa dá časom zvyknúť. Všetky bezlepkové potraviny, ktoré spĺňajú prísne kritériá sú označované symbolom preškrtnutého klásku. Aj keď je pre celiatika dosť ťažké nájsť reštauráciu, či občerstvenie, kde si môže bez rizika dať niečo pod zub, aj stravovanie mimo domácnosti sa stále zlepšuje. Už je čoraz menej miest, na ktorých pri otázke: „Je to bezlepkové“ budú na Vás pozerať akoby ste spadli z Marsu. Zopár overených bezlepkových receptov nájdete aj v našej rubrike KUCHYŇA
 
Katarína Matušková