Čas brusníc

Drobné, červené bobuľky s trpkastou príchuťou, no s bohatým obsahom. Aj takto by sme mohli charakterizovať brusnice, ktoré práve dozrievajú vo vyšších horských polohách.
 
Brusnica je drobný kríček, s dužinatými listami a červenými plodmi, ktoré sú rovnako dobré vo forme sušenej čajovej zmesi, marmelád, kompótov, štiav, alebo ako pohladenie pre gurmánov v podobe brusnicovej omáčky.
Už od pradávna ich naše staré mamy využívali pri boliestkach rôzneho druhu. Liečivý účinok červených bobúľ bol už niekoľkokrát vedecky dokázaný. Brusnice sú bohatým zdrojom vitamínov C a E, minerálnych látok K, Ca, Mn, Cu, Zu, Fe. K tomu obsahujú aj vysoké množstvo Omega 3 kyselín. Všetky spomenuté prvky sa po vzájomnej kombinácii stávajú antioxidantom, a brusnice tak môžeme spokojne zaradiť medzi liečivé plody.
 
Dostupné sú po celý rok, aj keď len v sušenej, konzervovanej, či kapsulovej podobe. Dobré je však prijímať ich priebežne, pretože podporujú trávenie a pomáhajú aj pri ďalších problémoch.
Najznámejšie sú ako účinný liek proti zápalom močového traktu. Kde je ukryté ich tajomstvo? Brusnice nedovolia baktériám, ktoré zápaly spôsobujú usadiť sa na močových orgánoch. Preto je dobré prijímať ich aj ako preventívne opatrenie. Hnačka, bolestivá menštruácia a chrípkové stavy. Aj pri týchto problémoch je sila brusníc overená.
Vďaka vysokému obsahu železa v spojení s vitamínom C obsiahnutým v brusniciach príjme naše telo viac kyslíka. Keďže kyslík je hlavným „požieračom tukov“ schudnúť sa Vám môže podariť aj vďaka červeným bobuľkám. Uprednostňujte však brusnice bez pridaného cukru!
 
Pozitívny účinok brusníc bol preukázaný aj v ochrane zubnej skloviny. Ale aj tu treba mať na pamäti, že všetko je dobré jesť z mierou.
Na záver máme pre Vás pár tipov ako využiť brusnice v kuchyni:
 
Zavárané brusnice:
1 liter brusníc
½ kg cukru
1 liter vody
3 hrušky
Postup: Všetko spolu necháme variť v hrnci, až pokým sa brusnice nespenia a nezmäknú. Potom ich spolu so šťavou dávame do fliaš, ktoré pevne uzavrieme a prevrátime naopak, aby sa vrchnáky dobre prichytili
 
Brusnicová marmeláda:
1 liter brusníc
4 očistené jablká
80 dkg cukru
Postup: Brusnice s jablkami pomixujeme tyčovým mixérom, nechápe ½ hodinu povariť, pridáme cukor a taktiež ½ hodiny varíme. Ešte horúce plníme do fliaš, ktoré prevrátime naopak.
 
(-de-)

 

Zdroj foto: freepik.com