Cannelloni so špenátom a ricottou

Výdatná a výživná večera, ktorá pritom nie je náročná, a s jej prípravou vám môžu pomáhať aj deti.

Suroviny:

  • 400 g špenátu
  • 800 g konzervovaných rajčín
  • 250 g ricotty
  • 150 g (asi 14 ks) cannelloni
  • 2 x 125 g mozzarelly
  • parmezán
  • 1 vajce
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • ½ citrónu
  • 1 bobkový list
  • ¼ lyžičky muškátového oriešku
  • 15 g čerstvej bazalky
  • panenský olivový olej

Postup:

Predhrejte rúru na 180 °C. Špenát s kvapkou olivového oleja vložte do veľkej panvice na mierny plameň. Pridajte muškátový oriešok, dochuťte morskou soľou a čiernym korením, prikryte a za občasného miešania nechajte zmäknúť. Potom ho presuňte do misy a nechajte trochu vychladnúť.

Cibuľu nakrájajte nadrobno a cesnak roztlačte. Na tej istej panvici rozohrejte kvapku olivového oleja a cibuľu restujte do mäkka. Pridajte paradajky, cesnak a bobkový list. Natrhajte niekoľko lístkov bazalky, nastrúhajte kôru z polovice citróna a nechajte omáčku 20 minút mierne variť, kým nezhustne. Dochuťte soľou a korením.

Zo špenátu vytlačte prebytočnú tekutinu a položte ho na dosku, kde ho nasekáte na menšie kúsky, potom ho vráťte do misy so šťavou.

V miske rozšľahajte vajce a nastrúhajte 2 lyžičky parmezánu. K špenátu pridajte ricottu, vajce a parmezán a dobre premiešajte. Dochuťte podľa potreby.

Do džbánu vložte cukrárske vrecko, prehnite jeho okraje cez okraj a naplňte ho špenátovou zmesou. Pomocou neho naplňte trubičky cannelloni a poukladajte ich do zapekacej misy (20 × 25 cm).

Cannelloni zalejte paradajkovou omáčkou, pridajte natrhané lístky bazalky a väčšinu z nich rozprestrite na povrch. Mozzarellu nakrájajte na plátky, poukladajte na vrch, pokvapkajte extra panenským olivovým olejom a dochuťte.

Pečte 35 – 40 minút, kým vrch nezozlatne a cestoviny nezmäknú (ak začne príliš rýchlo hnednúť, prikryte fóliou). Po upečení nechajte pár minút odstáť, posypte zvyšnou bazalkou a podávajte.

Zdroj: TV Paprika

Zdroj foto: Freepik, TV Paprika