Čaje sú ideálnym kloktadlom. Týchto 5 v zime oceníte

Bolí vás hrdlo a neviete sa zbaviť nepríjemného škriabania? Vyskúšajte bylinkové kloktadlá, ktoré si ľahko pripravíte aj doma.

Bylinky sú dobrými pomocníčkami pri rozličných zdravotných problémoch. Ak sa v zime pasujete s prechladnutím, vyskúšajte nasledovné tipy:

1. Materina dúška

Táto liečivá rastlinka obsahuje látky, ktoré pomáhajú zmierniť zápaly horných dýchacích ciest. Vňať materinej dúšky zoženiete vo všetkých lekárňach. Z rastliny si jednoducho pripravíte silnejší zápar a použijete ho na kloktanie niekoľkokrát denne. Po dúške materinej siahnite aj vtedy, keď vás trápia zapálené ďasná alebo iné ťažkosti v ústnej dutine.

2. Šalvia lekárska

Šalvia lekárska pomôže pri viacerých zdravotných problémoch. Osvedčila sa aj ako prostriedok pri problémoch s dýchacími cestami. Pomôže pri zapálenom hrdle, prieduškách, ale aj angíne či astme. Pri príprave kloktadla však nezabudnite na to, že šalviu treba nechať niekoľko minút variť a potom ešte lúhovať. Tak sa z nej uvoľní veľa prospešných látok, ktoré pomôžu zahnať bolesť hrdla. Na 2 dcl vody (kloktadla) môžete použiť až 1 polievkovú lyžicu šalvie.

3. Rumanček kamilkový

Ani túto liečivú rastlinku netreba príliš predstavovať, pretože je známa svojimi protizápalovými a dezinfekčnými účinkami. Teda pomôže pri problémoch v ústnej dutine.

4. Skorocel kopijovitý

Pre niektorých je skorocel bezcennou burinou, pre iných skvelou liečivou rastlinou. Jeho služby oceníte pri zápaloch sliznice i zahlienení. Je známy svojimi protizápalovými účinkami. Pripisuje sa mu aj antibiotické pôsobenie. Na kloktanie si jednoducho pripravíte nálev z listov skorocelu, ktorý zoženiete v lekárňach.

5. Palina pravá

Pri škriabaní v hrdle pomôže aj kloktadlo z paliny pravej, hoci palina je známa skôr ako bylinka vhodná pri problémoch s tráviacim traktom. Avšak jej dezinfekčné účinky oceníte aj pri problémoch s hrdlom a vykašliavaním.

-w-