Čaj z ibišteka. Chutí vám?

Čaj z ibišteka je obľúbený po celom svete nielen kvôli jedinečnej chuti, ale aj vlastnostiam, ktoré podporujú zdravie. Ibištek je v podobe čaju chutný sám o sebe, ale veľmi často sa používa aj do čajových zmesí. V letných mesiacoch slúži ako osviežujúci a, samozrejme, zdravý nápoj. Pripisujú sa mu najmä antioxidačné účinky, pretože obsahuje veľa vitamínu C.

8 dôvodov, prečo piť čaj z ibišteka

1. Ibištek je bohatý na antioxidanty, ktoré chránia bunky pred voľnými radikálmi. Vedecké štúdie naznačujú, že pravidelné pitie čaju pomáha znížiť vysoký krvný tlak, ktorý patrí medzi hlavné príčiny kardiovaskulárnych ochorení.

2. Konzumácia nevhodných jedál (a vôbec nezdravý životný štýl) vyvoláva vysokú hladinu cholesterolu v krvi. Ibištek disponuje antioxidačnými vlastnosťami, ktoré sú nápomocné pri znižovaní vysokej hladiny cholesterolu.

3. Zdravie, alebo opakujúce sa zdravotné ťažkosti? Všetko závisí od obranyschopnosti organizmu. Jedným zo spôsobov, ako ju posilniť, je piť ibištekový čaj, ktorý je bohatý na živiny.

4. V čase chrípky a prechladnutia je dôležitý aj pitný režim. Tekutiny pomáhajú odvádzať z tela toxické látky. Ibištekový čaj navyše dodá organizmu živiny a má aj schopnosť zmierňovať horúčku.

5. Kyslá chuť čaju z ibišteka a živiny, ktoré obsahuje, prinášajú osvieženie. Chladený čaj oceníte v letných mesiacoch, alebo počas športového výkonu. Nebojte sa čaj osladiť medom, alebo pridať klinčeky, škoricu či zázvor.

6. Hľadáte spôsob, ako sa upokojiť počas náročného pracovného dňa? Ibištek má aj antidepresívne vlastnosti, ktoré ocenia všetci tí, ktorí sú v strese, alebo pociťujú úzkosť.

7. Plynatosť, nadúvanie, zápcha. Nesprávny životný štýl spôsobuje tráviace problémy. Polyfenoly obsiahnuté v ibišteku podporujú činnosť tráviaceho systému a eliminujú výskyt spomínaných problémov.

8. Jete veľa sladkostí? Potom ibištekový čaj môže byť jednou z metód, ako zmierniť následky tohto hriechu. Prečo? Ibištek obsahuje inhibítor enzýmu amyláza. Úlohou tohto enzýmu je štiepiť sacharidy na jednoduché cukry, ktoré sú potom absorbované do organizmu. Ak je amylázy menej, telo nie je schopné ukladať veľké množstvá sacharidov.

Upozornenie: Ibištekový čaj by nemali piť tehotné ženy a ľudia s nízkym krvným tlakom.

-M-
Obrázok: freedigitalphotos.net, Piyachok Thawornmat