Bylinky pre zdravé pľúca

Je všeobecne známe, že bylinky majú všestranné využitie. Pomáhajú nám zbavovať sa zdravotných neduhov, dodávajú jedlu vynikajúcu chuť a vôňu. Poznáte však tie, ktoré sú najlepšie a najprospešnejšie pre vaše pľúca? Poradíme vám, z ktorých si môžete vyberať a čo všetko s nimi môžete spraviť!

Problémy dýchacích ciest
Ochorenia dýchacích ciest sú najčastejšie zapríčinené infekciami a vírusmi. Problém nastáva v prípade, ak sú choroby prechodené a nie sú liečené. Jedná sa o chrípku, nádchu, angínu, zápal pľúc, zápal prínosových dutín a rôzne ďalšie druhy ochorení pľúc. Vážnejšie ochorenia patria do rúk odborníka, ale napríklad pri nádche či bolesti hrdla sú bylinky dobrými pomocníkmi. Tu sú niektoré z liečivých rastlín, ktoré prospejú dýchacím cestám:

Materina dúška a dúška tymianová. Ak trpíte chrípkou, nachladnutím, astmou, zápalom mandlí, hrdla či priedušiek, materina dúška a tymian vám budú pri ich riešení nápomocné. Práve materina dúška obsahuje účinné látky ako sú: silica, triesloviny, flavonoidy, horčiny, minerály. Môžete si pripraviť zápar z dúšky. Pripravuje sa z vňate a pije sa ako inak než po dúškoch. Zápar spravíte jednoducho. Jednu lyžičku sušenej dúšky rozdrvte v mažiari a zalejte tromi decilitrami vriacej vody. Hrnček prikryte, občas premiešajte a nechajte lúhovať približne 5 minút. Následne zápar sceďte a vlažný (nie horúci) ho po dúškoch pite.

Pri zápaloch dýchacích ciest je mäta prieporná užitočná. Inhalujte hrsť sušenej mäty, zaliatu horúcou vodou, a iste sa vám uvoľnia zapchaté dutiny a dočkáte sa vytúženej úľavy.

Proti zápalu pľúc a čiernemu kašľu je veľmi dobrý skorocel kopijovitý. Používa sa takmer pri všetkých ochoreniach dýchacích orgánov. Pripravte si chutný skorocelový čaj. Skorocel rastie na mnohých miestach a možno ho ľahko nazbierať a usušiť aj na zimné mesiace. Všetky sušené bylinky by sa mali skladovať v plátennom vrecúšku, v suchu a na tmavom mieste.

Skorocelový sirup je veľmi účinný čase, keď už prepukne choroba naplno. Vyrobíte si ho nasledovne:
čerstvé skorocelové listy naukladajte do zaváraninového pohára, každú vrstvu presýpajte kryštálovým cukrom (zdravším variantom je trstinový cukor) až dovrchu. Uskladnite na tmavom a chladnom mieste. Z času na čas premiešajte. Listy postupne uvoľnia šťavu a zmiešajú sa s cukrom, preto ich musíte dopĺňať, aby ste mali pohár stále plný. Nakoniec masu, ktorá vznikla, preceďte cez sitko alebo plátno. Sirup musí byť tmavý a hustý. Nadávkujte ho do fľaštičiek a vložte do chladničky.

-m-