Bylinky od babičky: Skorocel kopijovitý

Na prvý pohľad nenápadná bylina, ktorá rastie na mnohých miestach v našom okolí. A predsa si ju mnohokrát ani len nevšimneme. Môžeme ju objaviť napríklad na lúkach, poliach, v priekopách či popri ceste. Dokonca si ju ľudia kvôli prospešným účinkom na zdravie pestujú aj na záhradkách.

Zopár zaujímavostí
Skorocel kopijovitý, tiež nazývaný „psí jazyk“, je u bylinkárov veľmi obľúbený. Má množstvo zdraviu prospešných účinkov. Používa sa pri problémoch s dýchacími cestami. Prináša úľavu pri kašli, čiernom kašli, zahlienení, pľúcnej astme, tuberkulóze, zápale priedušiek či bronchitíde. Okrem toho blahodarne pôsobí aj na črevá a trávenie (pomáha napríklad aj pri zápche). Má upokojujúci účinok.

Ktorú časť rastliny treba zbierať?
Zbierajú sa listy, ktoré treba sušiť v tenkých vrstvách. Najlepšie je, ak sú poukladané na sieťke alebo mriežke. Treba dbať na to, aby bola miestnosť vzdušná a na miesto sušenia nesvietilo slnko, ani nebolo vystavené prílišnému svetlu. Po usušení uskladníme skorocel v plátennom vrecúšku, ktoré zviažeme. Potom si môžeme z neho vyrábať zdravý čaj, ale aj rozličné krémy, mastičky, obklady, sirupy, kloktadlá, elixíry. Výnimočne sa zbierajú aj semená. Používajú sa ako preháňadlo.

Domáci skorocelový sirup proti kašľu
Na výrobu domáceho skorocelového sirupu proti kašľu potrebujeme čerstvé skorocelové listy. Nasekáme ich na menšie časti, zalejeme malým množstvom vody a posypeme hrubou vrstvou trstinového cukru. Zmes, ktorú sme si pripravili, varíme, až pokiaľ sa cukor neroztopí. Potom sirup precedíme cez sitko, vložíme do chladničky a užívame maximálne jednu čajovú lyžičku denne.

Skorocel ako bylinka prvej pomoci
Táto rastlinka je známa tým, že hojí a zoceľuje rany. SKORO SCELÍ, a to doslovne. Ak máme rozbité koleno, porezaný prst, krvácajúcu ranku, modrinu pľuzgiere, štípance od hmyzu, včelie bodnutie, pri tomto všetkom nám môže byť skorocel nápomocný. Ako na to? Použijeme usušený skorocel. Rozdrvíme ho na prach, zalejeme malým množstvom vriacej vody, miešame, až kým nevznikne kaša. Natrieme na postihnuté miesto, obalíme vrecúškom alebo vreckovkou a obviažeme obväzom.

Odšťavovanie skorocelu
Ak sa pokúsime skorocel odšťaviť, budeme nemilo prekvapení. Totižto hrozí upchatie odšťavovača. Vrstva na skorocele je taká nepriepustná a silná, že „nepustí“ ani kvapku šťavy. A takým istým spôsobom aj zoceľuje rany. Zatmelí ich prírodným slizom, ktorý obsahuje.
Skorocel kopijovitý má využitie aj v kozmetike. Perfektné účinky má na mastnú a problematickú pleť. Sťahuje rozšírené póry, lieči akné, vyrážky i jazvičky.

-m-