Bylinky od babičky: Púpava lekárska

Pomáha pri riešení ťažkostí s pečeňou. Ďalej tiež napomáha rozpúšťať obličkové kamene, prečisťuje krv, zlepšuje funkciu tráviaceho ústrojenstva, pomáha pri redukcii nadváhy, zlepšuje funkciu čriev, odstraňuje poruchy trávenia a plynatosť, pomáha uľaviť pri zápche alebo preháňaní. Pôsobí ako prevencia proti vysokému krvnému tlaku, znižuje zlý cholesterol a tiež pomáha predchádzať rakovine. Vyššie uvedené pozitívne účinky boli pripísané jednej jedinej rastline a to púpave.

Kde ju nájdete?

Rastie všade okolo nás. Kvitne v období od apríla do mája. Lúky sú doslova „plné púpavy“. A my mnohokrát ani nevieme, čo všetko v sebe ukrýva. Je dobrá na omnoho viac vecí, ako len na výrobu púpavového venčeka na hlavu či píšťalky.

Pozitíva púpavy

  • Púpava je bohatým zdrojom betakaroténu. Po oleji z treščej pečene alebo hovädzej pečeni je tretím najbohatším zdrojom vitamínu A. Je tiež mimoriadne bohatá na vlákninu, vápnik, železo, draslík, fosfor, horčík, vitamíny skupiny B (tiamín a riboflavín).
  • Tiamín udržiava potrebnú hladinu kyslíka v krvi. Jeho nedostatok sa prejavuje chronickou únavou, nervozitou, nedostatkom energie, podráždenosťou, bolesťou svalov a nechutenstvom. Ak chcete mať v poriadku oči a pokožku, potrebujete mať zásobené telo riboflavínom. Jeho nedostatok sa môže prejaviť aj pri užívaní perorálnej antikoncepcie, pri cukrovke, pri chorobe žlčníka, pri zápale tenkého čreva či pri užívaní antidepresív.
  • Púpava je tiež bohatá na stopové prvky ako sú meď, kobalt, zinok a taktiež vitamín D.

Čo všetko môžeme z púpavy využiť?

Úplne všetko! Koreň, stonka, list, kvety. To všetko v sebe ukrýva množstvo živín a všetko môžeme využiť.

  • KORENE

Sú používané pri liečbe žlčových kameňov, posilňujú činnosť pečene, zrýchľujú vyplavovanie toxínov z tela, prečisťujú organizmus, sú využívané ako účinné, ale jemné preháňadlo. Z koreňa si môžeme vyrobiť chutný čaj. Potrebujeme na to sušený koreň - približne dve kávové lyžičky. Zalejeme približne pollitrom vriacej vody a necháme 15 minút vylúhovať. Môžeme si ho prisladiť medom a postupne popíjať.

  • STONKA

Po odtrhnutí zo stonky vyteká biela mliečna tekutina, ktorá je pre naše zdravie tiež veľmi prospešná. Dodáva telu energiu a prečisťuje organizmus. Odporúča sa konzumovať celá stonka. Samozrejme umytá a z čistého prostredia. Treba ju poriadne požuť a zjesť.

  • LISTY

Sú bohatým zdrojom draslíka, fosforu, železa. Obsahujú vitamíny skupiny A, B a C. Pomáhajú vylučovať toxíny z tela, vypudzujú z tela zadržiavanú vodu. Z čerstvých lístkov púpavy si môžeme spraviť chutný jarný šalát.

  • KVET

Kvet púpavy má antidepresívne účinky. Z kvetov sa dá dokonca vyrobiť aj sirup, víno či med.
Púpava je odjakživa podceňovaná rastlina. Väčšina ľudí ju berie ako burinu, ktorá im zavadzia v záhradke. Opak je však pravdou a mali by sa patrične oceniť jej pozitívne účinky.

(-de-)