Bylinky, ktoré pomôžu pri strese a nervozite

V období, keď je človek viac náchylný podľahnúť stresu a nervozite, siaha po sladkých maškrtách, cigaretách, alkohole alebo liekoch na upokojenie. Stres a nervozitu je však možné eliminovať i prírodnou cestou. Pomôcť môžu aj niektoré liečivé rastliny. Viete, ktoré sú to?

Čo pomáha človeku lepšie zvládať stres a nervozitu? V prvom rade je potrebné dostatočné množstvo živín, ako napríklad vitamínov skupiny B, horčíka, omega-3 nenasýtených mastných kyselín a pod. Vnútorné napätie pomáha eliminovať aj pravidelný pohyb, pri ktorom sa uvoľňujú hormóny šťastia. Je tiež potrebné naučiť sa stres lepšie zvládať. A pomôcť môžu aj niektoré bylinky, ktoré pri týchto stavoch používali už naše staré mamy:

Levanduľa na upokojenie i pre lepší spánok
Ak máte záhradku, levanduľu lekársku si môžete dopestovať aj v našich podmienkach. Sušená je však dostupná aj v obchodoch a lekárňach. Dobrou náhradou čerstvej, alebo sušenej levandule je levanduľový esenciálny olej. V boji proti stresu a nervozite je vhodné si pravidelne dopriať levanduľový kúpeľ, na ktorý stačí použiť niekoľko kvapiek už spomínaného esenciálneho oleja. Vrecúško s čerstvou levanduľou zasa navodí pokojný spánok. Ak sa rozhodnete pre čaj, levanduľu nájdete v tých, ktoré sú určené na upokojenie.

Medovkou proti únave
Medovku, podobne ako iné „liečivky“, možno jednoducho pestovať aj doma v kvetináči, a tak ju mať vždy poruke. Medovka lekárska príjemne vonia a má schopnosť uvoľniť organizmus, bojovať proti únave a zmierňovať nepríjemné vnútorné napätie. Pomáha aj pri nespavosti a prináša aj úľavu pri tráviacich problémoch.

Ľubovník bodkovaný ako prírodné antidepresívum
Ľubovník bodkovaný je vhodný pri pocitoch úzkosti a depresie. Jeho upokojujúce účinky využívajú aj ženy, ktoré trpia predmenštruačným syndrómom, alebo sú v klimaktériu. V obdobiach zvýšeného vypätia sa najčastejšie pije čistý čaj z ľubovníka bodkovaného, alebo táto rastlina v kombinácii s inými bylinkami, ktoré pôsobia upokojujúco.

Valeriána lekárska proti podráždenosti
Ďalšou veľmi známou bylinkou, ktorá pozitívne vplýva na nervovú sústavu, je valeriána lekárska. Ak máte ťažkosti so zvládaním stresu, s nervozitou, depresiami či migrénami, čaj z valeriány vám môže pomôcť tieto problémy zmierniť.
Ktorá liečivá rastlina pomáha v čase nervového vypätia vám?

-m-