Buď mojou mamou

Ak si matkou, patríš do neba, pretože len anjeli dokážu milovať, odpúšťať a na raňajky pripraviť tú najsladšiu detskú krupicu. Boh sa zachoval ako ozajstný chlap, nenechal si tieto úžasné stvorenia za nebeskou bránou, ale zoslal ich na modrastú planétu. Dodnes nie je známy presný letopočet anjelského zletu medzi nás – bezkrídlych tvorov, avšak vôbec sa netreba zamýšľať nad dákou dávnou históriou, pretože mama je večná. Vedela, že si jej láskou, čo nepozná hraníc, keď ty si ešte nerozoznal ani slniečkovú, ani trávičkovú farbičku.

Nechcem súdiť, poúčať ani zveličovať, nie som mamou ani žiadnym anjelom, beztak viem, ako sa veci majú. Láska nie je ideál, aj ona má svoje omyly. A táto múdrosť sa týka i čistej a na prvý pohľad nevinnej materinskej lásky. Ak neposlúchne dieťa, dostane na zadok, lenže čo treba robiť, keď neposlušnou je aj mama?

Láska medzi mamou a tebou nepominie, no môže sa oslabiť. Dieťa dospieva s istými túžbami, plánmi a priateľmi. Nechce sa vzdať ničoho, čo ešte ani neokúsilo. Ale mama presne vie, kto a čo dieťaťu najviac ublíži. Nečinne sa prizerať, ako sa dieťa rúti do nešťastia, nepatrí k obľúbeným mamičkovským aktivitám, a preto sa snažia (pri)včas zakročiť. K týmto záchranným akciám sa pridá aj nejaké to túlenie, mojkanie a máme tu úzkostlivú opateru.

Typická úzkostlivá mamička vidí medzi priateľmi svojho dieťaťa samých sídliskových vandalov a keď jej potomok odchádza na oslavu kamarátových narodenín, situáciu niekoľkokrát prevetrá buď formou nenápadného telefonátu alebo v tom najtrápnejšom prípade návštevou miesta činu. Netvrdím, že správna mama súhlasí s každým trafeným nápadom svojho dieťaťa, no pokiaľ sama dobre vie, že nejde o život, nech ho nechá okúsiť, koľko trpkých príchutí má skutočný život.

Protipólom úzkostlivej mamičky je mama bez záväzkov. Tá si len ťažko spomenie po ďalšom búrlivom víkende na meno triednej učiteľky svojho syna alebo dcéry a keď sa jej spýtate, s kým sa stretáva jej dospievajúce dieťa v neskorých večerných hodinách, bude sa na vás dívať ako teľa na maľované vráta. Dieťa takejto matky väčšinou vyzerá a správa sa povrchne, namyslene a nanajvýš rozmaznane, no potomkovia mamky úzkostlivky až vo svojich dospeláckych rokoch zistia, že ich mamička má ďalšiu dobrú vlastnosť – je viac anjelom ako človekom.

Tatiana Kovalčinová