Buchty s lekvárom

Buchty s lekvárom

 

500 g polohrubej múky, 50 g práškového cukru, 0,25 l vlažného mlieka, 2 žĺtky, 20 g droždia, 50 g margarínu, štipka soli, postrúhaná kôra z chemicky neošetreného citróna, 250 g slivkového lekváru, práškový a vanilkový cukor, 150 g roztopeného tuku na vymastenie plechu a na pomastenie buchiet.

Z trochy mlieka, múky, cukru a droždia pripravíme kvások, ktorý po vykysnutí zmiešame s preosiatou múkou, so žĺtkami, s roztopeným margarínom, cukrom, so soľou, s mliekom a citrónovou kôrou. Cesto vypracujeme tak, aby sa nelepilo na steny misy a na varešku a necháme ho na teplom mieste vykysnúť. Potom ho preložíme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a pokrájame na obdĺžniky. Na každý položíme trochu lekváru (môžeme plniť tvarohovou, makovou alebo orechovou plnkou) a okraje cesta poriadne spojíme. Buchty pomastíme aj po bokoch, aby sa nezlepili, necháme ešte asi 10 minút podkysnúť a upečieme vo vyhriatej rúre. Vychladnuté posypeme práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom.