Brusnice sú pokladom pre zdravie. Aké sú ich účinky?

Brusnice sú plné prospešných látok. Známe sú najmä obsahom vitamínu C a vlákniny. Mnoho zdravotných výhod sa však spája s bohatým zastúpením antioxidantov (fenolové kyseliny, antokyány, flavonoidy a ďalšie). Podľa viacerých výskumov disponujú protizápalovými, antioxidačnými a protirakovinovými účinkami.

Brusnice a výživová hodnota
Sto gramov brusníc obsahuje iba 46 kalórií, 4,6 gramu vlákniny, vitamíny C, E, K, A, skupiny B, ďalej mangán, draslík, magnézium, fosfor, zinok a už spomínané antioxidanty.

Zdravotné výhody brusníc
Brusnice a najmä v nich obsiahnuté antioxidačné látky sú predmetom mnohých vedeckých výskumov. Mnohé z nich ich pozitívne účinky na ľudský organizmus potvrdili. Prečo teda zaradiť brusnice do jedálnička?
používajú sa ako prevencia i podporný prostriedok pre liečbu infekcií močových ciest disponujú protizápalovými účinkami, teda pomáhajú pri riešení zápalových ochorení v kardiovaskulárnom a tráviacom systéme, vrátene žalúdka a hrubého čreva podporujú činnosť imunitného systému, ktorý hrá kľúčovú úlohu v ochrane organizmu pred vírusmi a baktériami prospievajú cievam, a to hlavne tak, že zabraňujú vzniku aterosklerózy majú pozitívny vplyv na udržiavanie stabilnej hladiny cholesterolu a krvného tlaku antioxidanty a protizápalové látky v brusniciach pomáhajú chrániť pred rakovinou sú prevenciou proti paradentóze.

Tipy na konzumáciu
Brusnice možno pestovať aj v našich podmienkach. Vyžadujú si však dostatok slnečného žiarenia a kyslú pôdu. V zime je ich potrebné chrániť pred mrazom napríklad čečinou alebo vrstvou slamy. Ak sa rozhodnete pestovať brusnice vo svojej záhrade, môžete z nich čerpať zdravotné výhody naplno, pretože čerstvé obsahujú najviac živín.

Hodia sa na dochutenie šalátov, kde ich môžete použiť napríklad namiesto citróna. Chutné sú tiež v ovocných šalátoch a v kombinácii so sladšími druhmi ovocia. Brusnice sa tiež využívajú pri varení a pečení. V zimných mesiacoch dobre poslúžia aj sušené, ktoré možno použiť napríklad na raňajky na ochutenie ovsených vločiek.

-m-
Obrázok: www.freedigitalphotos.net, James Barker