Bratislavský makovník a orechovník

160 g polohrubej muky, 60 g masti, vajce, 20 g praskoveho cukru, 1 dl mlieka, 20 g drozdia, lyzica rumu, sol

 

Plnka: 100 g orechov alebo maku, 50 g struhanky, 90 g praskoveho cukru, vanilkovy cukor, kora z pol citrona, 1 g mletej skorice, 1 dl mlieka, 20 g hrozienok

 

 Drozdie namocime do vlazneho mlieka, pridame rum, muku, 1/2 vajca, sol, mast, dobre vymiesame a nechame hodinu na chladnom mieste odstat. Medzitym si pripravime plnku. Zomlete orechy alebo mak pomiesame s cukrom, mliekom, citronovou korou, struhankou, skoricou, hrozienkami a na miernom ohni podusime. Nechame dobre vychladnut. Cesto vyvalkame asi na hrubku 1/2 cm, potrieme plnkou, zvinieme, potrieme rozslahanym vajcom a upecieme na pomastenom plechu. Z toho isteho cesta mozno pripravovat aj zname bratislavske rozky a plnit makom alebo orechmi