Božsky chutia a sú zdravé. Pripravte si rastlinné nápoje z maku či ovsených vločiek

Hľadáte spôsob, ako spestriť svoj jedálny lístok? V tom prípade sú výbornou voľbou rastlinné nápoje, známe aj ako rastlinné „mlieka“.

Môžete ich dochutiť vanilkou, škoricou a medom a vychutnávať si ich lahodnú chuť. Hodia sa však aj do smoothie či na prípravu rozličných dezertov. Sú teda skvelým spôsobom, ako potešiť chuťové poháriky a dodať telu viaceré živiny. Ktoré rastlinné nápoje stoja za vyskúšanie?


Makové mlieko

Pozitíva v kocke

Mak je výborným zdrojom vápnika, a preto je výbornou voľbou pre ľudí, ktorých trápi osteoporóza. Pomocnú ruku podá aj pri anémii, nervozite či migréne. Okrem vápnika a železa sa v drobných zrniečkach maku nachádzajú aj cenné bielkoviny, zdravé tuky, vláknina, draslík, horčík, zinok, vitamíny skupiny B či vitamín E.

Príprava makového nápoja

Na prípravu makového nápoja si pripravte 100 g maku a cca 800 ml vody. Ako na to? Mak dajte večer do nádoby a zalejte ho vodou. Misku prikryte a nechajte odpočívať do rána. Ráno jednoducho namočený mak prelejte do mixéra, podľa potreby prilejte vodu  a dokonale zmixujte. Nakoniec nápoj preceďte cez husté sito. Môžete tak urobiť viackrát, ak chcete mať k dispozícii dokonalý nápoj bez zrniečok.


Mandľové mlieko

 Pozitíva v kocke

Mandle sú bohatou zásobárňou prospešných tukov, vitamínu E, vápnika, vlákniny, horčíka či vitamínov skupiny B. Sú pokladom pre srdce i mozog, prospievajú tráveniu, vhodné sú aj pri anémii, osteoporóze či pocitoch únavy.

Príprava mandľového nápoja

Na zhruba dve šálky nápoja si pripravte asi 15 olúpaných mandlí. Ak chcete výdatnejší nápoj, pokojne ich použite viac. Postup je podobný ako pri výrobe makového nápoja. Mandle zalejte vodou a nechajte ich 8 – 12 hodín namočené. Potom mandle prepláchnite, nalejte čistú vodu, všetko zmixujte a preceďte. Môžete dosladiť medom či stéviou, alebo dochutiť vanilkou alebo škoricou.


Ovsené mlieko

Pozitíva v kocke

Za klasiku medzi rastlinnými mliekami možno považovať ovsený nápoj. Ovsené vločky sú pomocníkom, napríklad pri zápche, dodávajú energiu, zlepšujú náladu a priaznivo vplývajú i na zdravie pokožky.

Príprava ovseného nápoja

Na 100 g ovsených vločiek budeme potrebovať liter vody. Podobne ako pri predchádzajúcich receptoch aj v tomto prípade ovsené vločky na niekoľko hodín namočíme do vody. Potom zmes zmixujeme a podľa požadovanej konzistencie dolejeme vodu. Precedíme a podávame.

Mirka