Boršč II

Potrebujeme: 750 hovädzieho mäsa s kosťou, 2 - 3 bobkové listy, celé čierne korenie, 400 g zemiakov, 300 g hlávkovej kapusty, olej, 2 veľké cibule, 2 mrkvy, 2 lyžice paradajkového pretlaku, 1 paradajku, 150 g cvikle, 2 - 3 lyžičky octu, kôpor, petržlenovú vňať a kyslú smotanu Ako na to: Hovädzie mäso s kosťou uvaríme vo vode. Vyberieme z vývaru a necháme vychladnúť. Mäso oberieme od kosti. Do vývaru vložíme bobkové listy, celé čierne korenie a zemiaky nakrájané na kocky. Ak použijeme zimnú kapustu, vložíme ju do vývaru spolu so zemiakmi, ak skorú kapustu, tak o 10 minút neskôr, ako zemiaky. Na oleji opražíme nahrubo nakrájanú cibuľu a mrkvu, pridáme paradajkový pretlak a paradajku nakrájanú na mesiačiky. Pridáme vývar z polievky a chvíľu podusíme. Vlejeme do vývaru s kapustou a zemiakmi. Pridáme vykostené mäso. Ak použijeme varenú cviklu, tak ju pridáme asi 3 minúty pred dovarením boršču, nakrájanú na kocky, spolu s octom, ktorý nám pomôže zachovať farbu cvikle. Ak použijeme surovú cviklu, opražíme ju spolu s cibuľou a mrkvou. Do polievky pridáme aj kôpor a petržlenovú vňať. Podávame s kyslou smotanou.