Bolesť chrbta trápi takmer každého slovenského občana

Bolesť chrbtice patrí k azda tým najnepríjemnejším bolestiam, ktoré nás postihujú. Niekedy ale zanedbávame starostlivosť o svoje zdravie a nevedomky spôsobujeme zdravotné komplikácie týkajúce sa chrbtice. Môžeme sa teda chrániť pred nepríjemnými bolesťami chrbtice a dokázať sa tak vyhnúť akútnej operácii chrbtice? Áno, môžeme.

Chudnutie a pohyb

Tým, že zhodíte nejaký ten kilogram, ochránite svoju chrbticu pred zaťažovaním. Uvedomte si, že práve obezita zaťažuje kĺby a znemožňuje vám sa hýbať. Dávajte preto pozor na svoju váhu. Jedzte pravidelnejšie, zdravšie a hlavne - menšie porcie. A ešte sa skúste na určitý čas vzdať pečiva. Využite vianočné sviatky a nastavte svoj organizmus na diétnejší režim. Vieme, že to bude ťažké, ale kto má pevnú vôľu a chce pre zdravie svojej chrbtice spraviť maximum, obetuje prejedanie.
Okrem prejedenia ale obmedzte aj príjem alkoholu. Keď tak, raz za čas si doprajte niečo kvalitnejšie – napríklad pohár kvalitného červeného vína, ktorý vášmu organizmus naozaj neuškodí.

Okrem vhodnej stravy nezanedbávajte pohyb. Pomôže vám zlepšiť držanie tela.

Vhodná podprsenka

Investícia do zdravia sa vždy vyplatila. Myslite na to aj pri kúpe podprsenky, pretože práve táto súčasť ženského outfitu poškodzuje zdravie chrbtice. Najmä keď máte väčšie prsia a máte malú podprsenku, ktorá vašu chrbticu deformuje. Radšej siahajte po kvalitnejších podprsenkách, za ktoré si síce priplatíte, ale nemusíte sa obávať, že prídete domov z práce a budete pociťovať nepríjemné pichanie v chrbtici. Čo bude príčinou? Veď predsa nekvalitná podprsenka.

Dobrý matrac a vankúš

Počas spánku, kedy náš organizmus oddychuje, môže naša chrbtica trpieť. Ak máte príliš tvrdý alebo mäkký matrac a ešte k tomu aj vyležaný vankúš, liečba pravidelnej bolesti chrbtice sa bude komplikovať. Ak máte v rodina známeho alebo poznáte niekoho, kto sa vyzná v predaji matracov, informujte sa o tom, aký matrac by ste si mali kúpiť. Je lepšie, keď si dáte matrac vyrobiť presne na mieru vášho tela. A vankúš? Vyberajte si zdravotný matrac s netypicky zakriveným tvarom, ktorý zabráni tomu, aby vás počas noci a ráno bolela krčná chrbtica.