Bodkovaná roláda

ľahká príprava
Doba prípravy: asi 30 minút
Doba pečenia: asi 4 + 10 minút
Vystačí na: 1 roládu

Na cesto:
4 bielky
60 g cukru
4 žĺtky
100 g cukru
130 g hladkej múky
1 zarovnaná KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
½ balenia Farby gélovej potravinárskej červenej Dr.Oetker

Na náplň:
250 ml smotany na šľahanie
1 balíček Smeta-fixu Dr.Oetker
1 zarovnaná PL cukru
1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker
½ balenia Farby gélovej potravinárskej červenej alebo ružovej Dr.Oetker
150 g čerstvých jahôd

Ešte potrebujeme:
plech na pečenie (30 x 40 cm)
elektrický ručný šľahač
cukrárske vrecko s hladkou trubičkou
 


1. Na prípravu cesta v mise vyšľaháme z bielkov elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni tuhý sneh, do ktorého ku koncu šľahania zašľaháme 60 g cukru. Vo väčšej mise vyšľaháme žĺtky so 100 g cukru do peny. Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a sneh a metličkou zľahka vymiešame dohladka.

2. Z cesta odoberieme 3 PL a vmiešame gélovú farbu. Zafarbené cesto nanesieme do cukrárskeho vrecka a na plech vyložený papierom na pečenie spravíme bodky. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. 

Elektrická rúra: 200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Plynová rúra: stupeň 4
 Doba pečenia: asi 4 minúty


3. Na bodky ihneď nanesieme zvyšok cesta a opatrne rozotrieme po celom plechu. Vložíme do rúry a dopečieme pri rovnakej teplote ako v bode 2.

Doba pečenia: asi 10 minút

4. Upečený plát ihneď vyklopíme na papier na pečenie posypaný práškovým cukrom. Opatrne odstránime papier na pečenie, na ktorom sa plát piekol, a plát prevrátime tak, aby boli bodky na spodnej strane. Plát pomocou papiera na pečenie opatrne zrolujeme, prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť.

5. Na prípravu náplne v mise vyšľaháme smotanu so Smeta-fixom, cukrom a vanilkovým cukrom elektrickým ručným šľahačom dotuha. Pridáme gélovú farbu a krátko zašľaháme.

6. Vychladnutý plát opatrne rozbalíme, potrieme náplňou a poukladáme naň jahody. Zrolujeme a odložíme do chladničky. Pred podávaním necháme v chladničke aspoň 1 hodinu.
 
TIP:
Rúra musí byť dôkladne predhriata, aby sa roláda pri pečení nevysušila a pri rolovaní nelámala.