Biohacking pre ženy: ako optimalizovať menštruačný cyklus

Pre niektoré ženy je menštruácia len ďalšou časťou mesiaca, pre iné je to náročné obdobie plné nepohodlia a zmien nálad. Pochopenie a zvládnutie týchto hormonálnych výkyvov môže výrazne zlepšiť vašu pohodu. Tím Flow Nutrition, známy výrobou českých prírodných výživových doplnkov, zdieľa odborné tipy, ako optimalizovať svoj menštruačný cyklus.

Pochopenie fáz menštruačného cyklu

Menštruačný cyklus je rozdelený do odlišných fáz, z ktorých má každá jedinečné účinky na ženské telo a myseľ. Menštruačná fáza je charakterizovaná nízkou hladinou estrogénu, celkovou únavou a potenciálnou menštruačnou bolesťou v dôsledku kontrakcií maternice. Počas tejto fáze môže byť suplementácia železom prospešná v boji proti únave. Nasleduje folikulárna fáza, vyznačujúca sa vysokou hladinou estrogénu, zvýšenou energiou, dobrou náladou a zvýšenou produktivitou. Táto fáza je vynikajúcim časom na plánovanie a uskutočňovanie náročných úloh.

Ovulácia, najkratšia fáza, sa vyznačuje uvoľnením zrelého vajíčka a je najvyššou dobou plodnosti. Zapojenie do spoločenských aktivít alebo dôležitých schôdzok počas tejto fáze je ideálne, pretože energia a nálada sú obvykle vysoké. Luteálna fáza, často najmenej obľúbená, je charakterizovaná zníženou energiou, zmenami nálady a nástupom symptómov PMS v dôsledku poklesu hladín progesterónu a estrogénu. Zameranie na sebaobsluhu a aktivity znižujúce stres, ako je joga alebo meditácia, môžu byť v tomto období obzvlášť prospešné.

Čo je to PMS?

Predmenštruačný syndróm (PMS) sa môže prejavovať radou príznakov, vrátane duševného nepohodlia, úzkosti, zmien chuti do jedla, bolesti, nevoľnosti a zadržovania vody. Pokles neurotransmiterov, ako je serotonín a GABA počas tohto obdobia, môže zhoršiť náladu a spôsobiť úzkosť alebo depresívne stavy. Pochopenie týchto zmien môže pomôcť účinne zvládať a zmierňovať príznaky.

Diétne úpravy na úľavu od symptómov

Úprava stravy hrá zásadnú rolu v stratégiách prirodzenej úľavy. Začlenenie potravín bohatých na horčík, vápnik a vitamín B6 môže pomôcť zmierniť príznaky PMS. Znížením príjmu kofeínu a cukru možno minimalizovať výkyvy nálad a nadúvanie. Prospešná je tiež pravidelná fyzická aktivita, ktorá pomáha vyrovnávať hormóny a zmierňuje príznaky PMS. Jemné cvičenia ako joga môžu byť obzvlášť užitočné počas luteálnej fáze.

Dôležitú rolu hrá tiež stres

Ďalšou kľúčovou súčasťou je zvládanie stresu. Cvičenie všímavosti a relaxačných techník, ako je meditácia alebo cvičenie hlbokého dýchania, môže pomôcť zvládnuť stres a úzkosť. Zaistenie dostatočného spánku podporuje celkovú hormonálnu rovnováhu. Praktické tipy pre každú fázu zahrňujú uprednostňovanie odpočinku a starostlivosť o seba sama počas menštruačnej fáze, zapojenie sa do vysoko intenzívneho cvičenia počas folikulárnej fáze, prijímanie sociálnych interakcií počas ovulácie a zameranie sa na činnosti s nízkym dopadom a rutiny sebaobsluhy počas luteálnej fáze.

Zdroj: Flow Nutrition




 

 

 

 

 

 

Zdroj foto: freepik