Biely cukor a jeho negatívne účinky. Nekonzumujte ho!
Nájdeme ho všade. I tam, kde by sme ho nečakali. Negatívne dôsledky konzumácie bieleho cukru s ľahostajnosťou ignorujeme. Existujú prípady, že nás jeho jedovatosť nezaujíma a namiesto toho, aby sme sa ho vzdali, žijeme v akejsi sladkej nevedomosti.
Podceňujete škodlivosť bieleho cukru? Urobte si malý test. Vezmite do rúk 10 ľubovoľných potravín a preskúmajte ich zloženie. S údivom zistíte, že cukor je i v potravinách, ktoré sladké nie sú.
Obsah bieleho cukru
Rafinovaný cukor neobsahuje žiadne živiny – vitamíny, minerály, enzýmy ani aminokyseliny. Je látkou, ktorá predstavuje pre organizmus prázdne kalórie. Vyrába sa z cukrovej repy, z ktorej priemyselným spracovaním vzniká čistá sacharóza. Cukor oberá organizmus o mnoho cennej energie a výživných zložiek, ktoré sú potrebné pre jeho spracovanie v ľudskom tele. Cukor negatívne vplýva na takmer všetky ľudské orgány. Každodenná konzumáciu cukru ovplyvňuje funkcie mozgu, výrazne klesá množstvo vitamínov a dôležitých látok určených pre jeho fungovanie. Výsledkom je ospalosť, znížená funkcia pamäte a schopnosti pracovať.
Poznáte hlavné negatíva konzumácie bieleho jedu?
O škodlivosti bieleho cukru by sa dali písať romány. Skutočnosť, že cukor neobsahuje žiadne živiny, netreba pripomínať. Hlavnými negatívnymi dôsledkami bieleho cukru je vznik zubného kazu, nadváhy, rakoviny, cukrovky a srdcových ochorení. Nadšení konzumenti bieleho cukru si koledujú o vznik dlhodobého stresu, únavy či depresie. Cukor má moc negatívne ovplyvniť pokojný nočný spánok. Abstinencia spánku vedie opäť k zvýšenej únave a stresovým situáciám. Biely jed je zodpovedný za vznik mnohých zápalových ochorení, ovplyvňuje zdravie kostí a vedie k premnoženiu niektorých baktérií (v dôsledku čoho vznikajú napríklad plesňové ochorenia). Cukor negatívne ovplyvňuje funkcie metabolizmu a vyvoláva závislosť.
Ako sa cukru vyhnúť a byť zdravým?
Prvým krokom je vyradenie bieleho cukru zo svojho jedálnička. Naučte sa pri príprave jedál používať zdravšie náhrady cukru, prinajmenšom tmavý trstinový cukor, ktorý obsahuje aspoň nejaké výživné látky. Čo sa týka kalorickej hodnoty je rovnako nezdravý ako biely cukor. Zdravšou náhradou je napríklad javorový sirup, ktorý disponuje mnohými cennými látkami. Ak sa rozhodnete pre pravý včelí med, urobili ste veľký krok v ceste za zdravím a vitalitou. Vyhnite sa tepelnej úprave medu, pretože stráca cenné látky. Skvelú víziu do budúcnosti má stévia, ktorá je charakteristická minimom kalórií. Zoženiete ju v špecializovaných predajniach v rozličných podobách.
MIMI