Benefity prepeličích vajíčok

Slepačie vajcia sú u nás bežným sortimentom, no čoraz populárnejšie sa stávajú aj prepeličie vajíčka.

V tradičnej čínskej medicíne sa prepeličie vajíčka využívajú pri riešení zdravotných problémov dlhé a dlhé roky. U nás na ich benefity stále len prichádzame. Prepeličie vajíčka sú síce oveľa menšie ako slepačie, no sú zdraviu prospešné. Obsahujú pomerne nízky počet kalórií. V jednej porcii, ktorá predstavuje 5 prepeličích vajíčok, sa nachádza zhruba 71 kcal. Slušne zastúpené sú bielkoviny s pestrou škálou aminokyselín, ktoré tvoria 6 g a tuky 5 g, pričom nasýteným tukom patrí množstvo 1,6 g. To znamená, že prepeličie vajíčka sú vhodné pre bežného človeka i pre tých, ktorí chudnú. Ľudia s kardiovaskulárnymi chorobami by si mali ustrážiť celkový príjem nasýtených tukov a cholesterolu v rámci jedálnička.

 

  • Cholín je potrebný pre nervovú sústavu

Cholín sa nazýva aj vitamínom B8 a v ľudskom tele je prenášačom informácií medzi nervovými bunkami. Hoci si ho vie telo vyprodukovať samo,  prípadný deficit sa prejaví hlavne na fungovaní nervovej sústavy. Spočiatku môže ísť o prejavy ako nervozita, podráždenosť, poruchy koncentrácie či bolesť hlavy.

  • Vitamín A je pokladom pre pokožku a dobrý zrak

Vitamín A je kľúčový pre zdravý zrak a silnú obranyschopnosť. Chráni pred vznikom šedého zákalu a makulárnej degenerácie.  Jedna porcia prepeličích vajíčok, teda päť kusov, poskytne zhruba 8 až 10-percentnú dennú dávku tohto dôležitého vitamínu.

  • Sú bohaté na vitamín D

Veľká časť populácie trpí deficitom slnečného vitamínu. Jeho nedostatok sa dáva do súvislosti so zhoršenou kvalitou kostí a zubov, ale aj psychickými a imunitnými problémami.

  • B vitamíny nielen pre mozog

Vitamíny zo skupiny B sú kľúčové pre správne fungovanie nervovej sústavy a metabolizmu. Ak máte problém so zvládaním stresu, nervozitou či podráždenosťou, prepeličie vajíčka sú dobrou voľbou.

  • Železo, selén a ďalšie minerály

V prepeličích vajíčkach nechýbajú dôležité minerály a stopové prvky. Za všetky možno uviesť železo ako kľúčovú zložku potrebnú pre červené krvinky. Nedostatok železa sa môže prejaviť nielen anémiou, ale aj tráviacimi problémami a zníženou imunitou. Deficit selénu je sprevádzaný únavou, poruchami obranyschopnosti, bolesťami svalov a u žien dokonca neplodnosťou.

-w-