Bazalkový koláč

Na formu s priemerom 20 cm:

  • 150 g práškového cukru
  • 3 vajcia
  • 30 g čerstvej bazalky
  • 100 ml ochuteného repkového oleja s bazalkou
  • 100 ml mlieka
  • ½ prášku do pečiva
  • 200 g hladkej múky
  • tuk na vymastenie formy
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • čerstvé maliny
  • práškový cukor na posypanie


Postup:
Formu vymastíme tukom a pomúčime. Bazalku rozmixujeme s olejom dohladka.
Žĺtka vymiešame s cukrom, pridáme múku, prášok do pečiva, rozmixovanú bazalku, mlieko, sneh a jemne vymiešame hladké cesto.
Cesto vylejeme do formy a dáme piecť na 180 stupňov približne na 45 minút. Či je cesto upečené, zistíme tak, že do koláča pichneme špajdľu. Ak je suchá,, cesto je upečené. Ak sa cesto na špajdľu prilepí, dáme koláč dopiecť.
Koláč necháme vychladnúť a pred podávaním vrch ozdobíme vyšľahanou šľahačkou a čerstvými malinami.

Recepty a foto: Palma

V receptoch sme použili ochutené repkové oleje:

Raciol s bazalkou, Raciol s cesnakom, bazalkou a sušenými paradajkami – sú výberové repkové oleje špičkovej kvality ochutené bylinkami. Raciol s podmanivou chuťou bazalky je ideálny na dochutenie šalátov, ale tiež na prípravu pesta či tradičných talianskych omáčok na cestoviny. Raciol s cesnakom, bazalkou a sušenými paradajkami s vôňou a chuťou Stredomoria dodá jedinečnú chuť mäsu   a cestovinám.
Orientačná cena: 1,79 € / 250 ml