Baza čierna- dva v jednom
Kvety a plody kríka, ktorý zdobí hranice lúk a okraje ciest pozná snáď každý. Nie každý však vie, aké bohaté je využitie spomínanej rastliny. Ak ste nestihli kvitnutie kvetu, ešte stále môžete zozbierať dozreté čierne bobule. Čo s nimi ďalej?
Využitie bazy je široké nielen v gastronómii, či pri liečbe zdravotných problémov, ale aj ako vhodný dekoratívny doplnok do domácnosti. Kvety rozvoňajú interiér sladkou vôňou leta.
Mnohí z nás sa stretli najmä z bazovým čajom, ktorý sa dá ľahko pripraviť vysušením nielen kvetu, ale aj plodov. Sám o sebe má sladkastú chuť. No ak chcete podporiť jeho liečivé účinky stačí pridať lyžičku medu, pár kvapiek citrónu a prechladnutie je zažehnané.
Spomienky na detstvo vo Vás určite vyvolá vôňa bazového sirupu, ktorý je taktiež jednoduchý na prípravu. Dôležité sú, ako inak čisté bazové kvety (cca 20-25 kusov), ktoré na noc namočíme do 2 litrov studenej vody s plátkami citrónu. Na druhý deň masu precedíme a necháme zovrieť s 2 kilami kryštálového cukru. Ešte horúce plníme do fliaš, ktoré bezpečne uzavrieme.
Kvety bazy sa dajú využiť aj ako hlavné jedlo. Aj keď vám bude ponúkaný recept pripadať zvláštny, naozaj ide o veľmi zaujímavú delikatesu. Kvety bazy môžeme využiť rovnako ako karfiol, či brokolicu. Jednoducho ich obalíme v trojobale (múka, vajce, strúhanka) a následne ich vypražíte na oleji. Podávame ich s varenými zemiakmi. A obed je hotový!
Ak ste však zber kvetu nestihli, nevadí. Ani využitie čiernych bobúľ nie je na zahodenie. Nazbierané bobule môžeme spracovať napríklad aj vo forme lekváru. Z nazbieraných plodov vytlačíme šťavu, necháme ju zovrieť a približne na liter šťavy pridáme podľa pomeru uvedeného na návode želírovací cukor a želírovací prípravok. Mierne povaríme. Za horúca nalievame do sklenených zaváraninových pohárov, ktoré bezpečne uzavrieme a obrátime hore dnom.
Katarína Matušková