Badián, vanilka a škorica k Vianociam patria. Aké sú ich benefity?

Vôňa a chuť vianočných korenín sú počas najkrajších sviatkov roka nenahraditeľné. Avšak disponujú aj množstvom pozitívnych účinkov na zdravie. Neviete, o ktoré sa jedná? Čítajte ďalej.

  • Badián

Badiánu hovoríme aj hviezdicový aníz, pretože svojím vzhľadom pripomína hviezdu. I preto sa veľmi často využíva ako ozdoba slávnostne prestretého vianočného stola. Čo sa týka chuti, je sladkasto-korenistá. Dá sa kúpiť celý, ale aj mletý. Mletý sa používa, napríklad do medovníkov či iného sladkého vianočného pečiva. Samozrejme, výborne dochutí aj vianočný likér.

Čo sa týka pozitívnych účinkov na zdravie, tak je bojovníkom proti rôznym infekciám spôsobeným baktériami. Uprieť mu nemožno zastúpenie pestrej škály antioxidantov, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi.
Éterický olej z badiánu si poradí aj s premnoženou kvasinkou Candida albicans, ktorá sa prejavuje aj nepríjemnými gynekologickými zápalmi. Spája sa tiež s posilnením srdca a ochranou pred chrípkou – čaj z badiánu v čase, keď nás trápi chrípka, zvyšuje produkciu imunitných buniek. V neposlednom rade môže byť prevenciou inzulínovej rezistencie a cukrovky.

  • Vanilka

Chuť a vôňu vanilky nikomu predstavovať netreba, pretože patrí medzi bežne používané koreniny najmä pri príprave sladkých dezertov počas Vianoc, ale i v priebehu celého roka. Ideálne je, ak si zaobstaráme vanilkový lusk. Avšak v obchodoch so zdravou výživou je vanilka dostupná aj v podobe prášku alebo extraktu. Na nezaplatenie je  vanilkový esenciálny olej.

Čistý vanilkový extrakt disponuje významnými antioxidačnými účinkami, pričom najznámejším antioxidantom je vanilín. Pripisujú sa mu antibakteriálne a protizápalové vlastnosti. Viaceré štúdie naznačujú, že má schopnosť zmierniť úzkosť a depresiu. Trápi vás vysoká horúčka a neviete, čo s tým? Vanilka je ľudovým liekom na zníženie horúčky. V neposlednom rade môže pomôcť so znížením vysokej hladiny cholesterolu v krvi.

  • Škorica

Medzi top vianočné koreniny patrí škorica s charakteristickou vôňou aj chuťou. Pokiaľ chcete čerpať maximum potenciálnych benefitov z tejto korenisto-sladkastej koreniny, vyhnite sa čínskej škorici a, naopak, poobzerajte sa po kvalitnej cejlónskej, nazývanej aj pravá škorica. Oceníte ju ako prísadu v sladkých koláčoch a dezertoch, ale aj pri varení exotickejších jedál.

V škorici sú zastúpené polyfenoly patriace medzi najsilnejšie antioxidanty. Disponuje protizápalovými vlastnosťami, znižuje riziko vzniku srdcových chorôb a aj zvyšuje citlivosť na inzulín, resp. znižuje hladinu cukru v krvi, čiže je prevenciou inzulínovej rezistencie a cukrovky. Pravidelné zaradenie škorice do jedálnička je výbornou ochranou pred neurodegeneratívnymi ochoreniami vo vyššom veku, ako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Spája sa tiež s prevenciou rakoviny a bojom proti bakteriálnym a plesňovým infekciám.

Mirka