Badáte na sebe tieto príznaky? Pozor, môže ísť o depresiu

Z času na čas má každý z nás zlý deň a možno aj viacero za sebou. No pri niektorých dlhšie trvajúcich negatívnych pocitoch by sme mali zbystriť pozornosť, pretože môžu signalizovať vážnejšie problémy ako iba „zlý deň“.

Skutočná depresia patrí do rúk odborníka. Nie vždy je ľahké diagnostikovať ju, pretože každý z nás ju prežíva inak. Napriek tomu by sme niektoré symptómy nemali prehliadať a riešiť ich skôr, ako prerastú do vážnejších problémov. Aké prejavy môžu byť signálom toho, že s vami nie je všetko v poriadku a môžete mať nábeh na depresiu?

Strata záujmu o veci a koníčky

Ak človeka unavujú pracovné povinnosti a termíny, na tom nie je nič prekvapujúce. Zbystriť pozornosť však treba vtedy, ak človeka prestanú baviť veci, ktoré dovtedy robil rád. Môže ísť o šport, pozeranie komédií, ručné práce či stretávanie sa s priateľmi.

Hnev a podráždenosť

Ľudia, ktorí trpia depresiami, sú často plní hnevu, trápi ich nepokoj a podráždenosť. Hnev je problémom najmä vtedy, ak u nich vedie k pasivite, alebo, naopak, k agresivite. V takýchto prípadoch treba hľadať príčinu hnevu, napríklad aj s terapeutom.

Prílišná sebakritika a podceňovanie

Niekto je k sebe kritický viac, iný menej. Ak sa však človek sústavne podceňuje a kritizuje sa aj za malé nedostatky, môže to mať v dlhodobejšom horizonte deštruktívny vplyv na jeho myslenie. Prílišná kritika seba samého môže časom vyústiť až do depresie.

Beznádej

Beznádej môžeme zaradiť k najhorším príznakom depresie, pretože nie je nič horšie, ako keď človek stratí nádej, že bude lepšie. Beznádej je často príčinou toho, že ľudia odmietajú pomoc, pretože si myslia, že im nikto a nič nepomôže.

Zmeny v hmotnosti

Mnoho deprimovaných ľudí trpí nechutenstvom, v dôsledku čoho výrazne schudnú. Avšak neplatí to vždy. Často je depresia, naopak, spojená s nadmernou konzumáciou určitých potravín. Najčastejšie ide o sacharidy, ktoré dokážu krátkodobo podporiť tvorbu serotonínu, teda hormónu dobrej nálady. Ak sa nadmerná konzumácia sladkého spojí s nečinnosťou, výsledkom je priberanie na váhe. To znamená, že depresívni ľudia nemusia iba rýchlo schudnúť, ale aj, naopak, pribrať.

Problémy so spánkom

Pretrvávajúce obavy a úzkosť prispievajú k ťažkostiam so spánkom. Človeku sa s hlavou plnou negatívnych myšlienok zaspáva iba veľmi ťažko. A keď sa v noci prebudí, začnú ho strašiť znovu.

Únava

Ak človek trpí depresiou, je pod neustálym tlakom, čo je stresujúce a navyše nemôže spať, to všetko prispieva k pocitom únavy. Preto je únava jedným zo symptómov depresie.

-w-