Šťavnatý jablkový koláč  so škoricovou náplňou

Šťavnatý jablkový koláč so škoricovou náplňou

Náplň:

  • 1 kg jabĺk

  • 2 balíčky škoricového cukru Dr. Oetker​

Cesto:

  • 300 g polohrubej múky

  • 150 g práškového cukru

  • 1 balíček vanilínového cukru Dr. Oetker

  • 200 g zmäknutého masla alebo margarínu

  • 2 vajcia

  • 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker

  • 200 ml mlieka​

Postup:

  1. Na prípravu náplne jablká umyjeme, olúpeme, nastrúhame a zmiešame so škoricovým cukrom.

  2. Na prípravu cesta ručne vypracujeme v mise z múky, cukru, vanilínového cukru a masla alebo margarínu mrveničku. Z mrveničky odoberieme asi 4 vrchovaté PL, ktoré odložíme bokom a do zvyšku zmesi pridáme vajcia, kypriaci prášok a mlieko. Všetky suroviny dobre ručne vymiešame dohladka.

  3. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Na vrch poukladáme jablká a posypeme mrveničkou.

  4. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme:

    • Elektrická rúra: 180 °C

    • Teplovzdušná rúra: 160 °C

    • Plynová rúra: stupeň 3

    • Doba pečenia: asi 30 minút

  5. Upečený koláč necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke.​

Tip: Namiesto jabĺk môžeme použiť napríklad hrušky, slivky alebo kompótované marhule.

Zdroj foto: Freepik