
Šťavnatý jablkový koláč so škoricovou náplňou
Náplň:
-
1 kg jabĺk
-
2 balíčky škoricového cukru Dr. Oetker
Cesto:
-
300 g polohrubej múky
-
150 g práškového cukru
-
1 balíček vanilínového cukru Dr. Oetker
-
200 g zmäknutého masla alebo margarínu
-
2 vajcia
-
1 balíček kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker
-
200 ml mlieka
Postup:
-
Na prípravu náplne jablká umyjeme, olúpeme, nastrúhame a zmiešame so škoricovým cukrom.
-
Na prípravu cesta ručne vypracujeme v mise z múky, cukru, vanilínového cukru a masla alebo margarínu mrveničku. Z mrveničky odoberieme asi 4 vrchovaté PL, ktoré odložíme bokom a do zvyšku zmesi pridáme vajcia, kypriaci prášok a mlieko. Všetky suroviny dobre ručne vymiešame dohladka.
-
Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Na vrch poukladáme jablká a posypeme mrveničkou.
-
Vložíme do predhriatej rúry a pečieme:
-
Elektrická rúra: 180 °C
-
Teplovzdušná rúra: 160 °C
-
Plynová rúra: stupeň 3
-
Doba pečenia: asi 30 minút
-
-
Upečený koláč necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke.
Tip: Namiesto jabĺk môžeme použiť napríklad hrušky, slivky alebo kompótované marhule.
Zdroj foto: Freepik