Autogénny tréning – uvoľnenie napätia

Motor, ktorý pracuje na plné obrátky, deň-noc, sa rýchlo opotrebuje. Nie je tomu inak ani s ľudským telom. Aby mohli svaly optimálne pracovať je nevyhnutné pravidelné striedanie napätia a uvoľnenia. Platí to nielen o svaloch, ale o všetkých orgánoch. Neustála záťaž znižuje výkonnosť, dochádza k ich presileniu, dokonca môže dôjsť až k nezvratnému poškodeniu. Striedanie fáz napätia a uvoľnenia platí samozrejme aj pre psychiku. Kto sa dokáže vedome uvoľniť, dokáže sám seba chrániť pred dôsledkami nadmernej a neprimeranej záťaže. Je celý rad spôsobov a metód ako sa uvoľniť. Jedným z nich je autogénny tréning.

Ako to funguje?
Autogénny tréning je dobre začať vstupným rituálom:
- Miestnosť si dobre vyvetrať
- Zabezpečiť si ticho, pokoj a pohodlne sa obliecť
- Ľahnúť si na chrbát, ruky a nohy sa pri cvičení nemajú dotýkať
- Sústrediť sa na tú časť tela, ktorá sa v poslednom čase najviac hlásila, bolela.

- Nech je to ktorákoľvek čas tela, rameno, ruka, noha treba sa snažiť v sebe vyvolať pocit, že oťažieva a pevne spočíva na podložke.
- Ak sme dosiahli, že partie, na ktoré sa sústreďujeme oťaželi teraz si predstavme, že sa zohrievajú. Sústreďme sa výlučne na pocit tepla.
Z počiatku nebude vôbec ľahké pocit, ktorý si navodzujme, aj precítiť, ale po niekoľkonásobnom opakovaní sa to určite podarí. Vedome si ovplyvníme svoje telo a uvoľníme napätie.

Vyskúšajme to!
Objavme sami seba, naučme sa lepšie a zmysluplne využívať svoje telo a svoje schopnosti. Jednou cestou je aj metóda Moshého Feldenkraisa, ktorý vypracoval túto cielenú pohybovú terapiu na princípe slobodnej voľby. Neurčuje: toto robte, to nie. Každý si musí vyskúšať, ktoré pohybové úkony, ktoré cviky mu osobne najviac vyhovujú, ktoré sú pre neho najpríjemnejšie a najpohodlnejšie. Napísal niekoľko kníh, ktoré sú aj na našom knižnom trhu. Jeho metóda je praktizovaná už niekoľko desiatok rokov. Zameraná je na rozvoj všetkých dôležitých životných funkcii, tak telesných ako aj psychických. Zbavíme sa zbytočného napätia, zmenšíme si spotrebu energie na dosiahnutie vytýčených cieľov. Je nástrojom, ako sa zbaviť napätia, stresu, bolesti a negatívnych pocitov, ktorým viac nedovolíme, aby nás ovládali.

Začnime s metodikom a poraďme sa s lekárom!
Dôležité je cvičiť najmenej raz za deň. Relatívne zdravý človek si môže dovoliť na základe dostupnej literatúry pracovať sám. Výhodnejšie je začať s metodikom, keď sa túto metódu raz naučíme, môžeme ju robiť sami bez ďalšej asistencie. Stane sa pre nás účinným nástrojom uvoľnenia napätia. Pri akýchkoľvek závažnejších zdravotných problémoch nezabudnime svoje rozhodnutie konzultovať s lekárom. Opatrnosť je na mieste.

Autor: Anna Čunderlíková