August plný vitamínov – naservírujte si na tanier tieto 4 pochúťky!
Leto nám ponúka množstvo čerstvej zeleniny a ovocia, ktoré nielen skvelo chutia, ale hlavne do tela doplnia množstvo potrebných látok. Aj vďaka nim sa môžeme cítiť zdravo a fit. Ktoré ovocie či zeleninu sa oplatí naservírovať si na tanier v auguste?
- Černice
K augustu neodmysliteľne patria černice, ktoré nás svojím vzhľadom lákajú, aby sme ich ochutnali. Verte, že sa to viac ako oplatí. Jedna šálka, čo je približne 15 – 16 kusov černíc, obsahuje viac ako 62 kcal, 7,6 g vlákniny, 50 % odporúčanej dennej dávky (ďalej ODD) vitamínu C, 47 % ODD mangánu, 36 % ODD vitamínu K, 12 % ODD medi. Nechýbajú ani vitamíny skupiny B, vitamín E, draslík, horčík, železo, vápnik, fosfor a množstvo antioxidantov. Konzumácia černíc sa spája s množstvom benefitov. Za všetky môžeme spomenúť to, že sú bojovníčkami proti rakovine – podľa vedeckých štúdií majú schopnosť zabrániť vzniku rakoviny a spomaliť rast nádorov. Za tento účinok sú zodpovedné zastúpené antokyány – silné antioxidanty.
- Jablká
Už v auguste si môžeme pochutnať na niektorých odrodách jabĺk. Väčšina z nich je určená na rýchlu konzumáciu, teda nie sú vhodné na uskladnenie. Čo všetko telu dodáte, ak si doprajete jedno stredne veľké jabĺčko? Telo sa vám poďakuje za zhruba 4 g vlákniny, vitamín C, draslík, vitamín K, vitamíny skupiny B a mangán. Pravidelnou konzumáciou jabĺčok sa ochránite pred vznikom rakoviny, predídete zápche a vzniku kardiovaskulárnych ochorení, posilníte si imunitný systém, bude sa vám ľahšie chudnúť, či zmiernite symptómy astmy. To všetko sú účinky jabĺk potvrdené vedeckými štúdiami.
- Baklažán
Baklažán môžete využiť nielen pri letnom grilovaní. Výborne chutí aj pripravený v rúre. Jedna šálka tepelne upraveného baklažánu obsahuje iba 35 kcal, 5 g vlákniny, mangán, vitamíny skupiny B, vitamín K, magnézium, draslík a meď. Aké sú jeho plusy? Obsahuje antioxidanty, ktoré predstavujú prevenciu proti vzniku rakoviny. Okrem toho pomáha znižovať vysokú hladinu cholesterolu v krvi, prospieva tráveniu i kostiam a je pokladom pre pokožku.
- Paprika
Paprika patrí medzi druhy zeleniny, ktoré sú nabité živinami. Jedna stredne veľká červená paprika je zdrojom iba 37 kcal. Je úžasným zdrojom vitamínu C – v tomto množstve sa nachádza až 152 mg vitamínu C, čo je viac ako 250 % odporúčanej dennej dávky. Ďalej je v nej obsiahnutých 75 % ODD betakaroténu, vitamíny skupiny B a vitamín K. Konzumáciou papriky teda významným spôsobom posilňujeme imunitný systém a bojujeme proti predčasnému starnutiu organizmu. Je to hlavne vďaka antioxidantom, vitamínu C a betakaroténu. Okrem toho je výborná pre zrak, tráviaci a kardiovaskulárny systém a tiež prospieva mozgu. Papriku by mali konzumovať aj tehotné ženy, ak chcú mať bezproblémové tehotenstvo.
-w-