Aspikové tortičky so šunkou a chrenom
Náročnosť: 1 bábovka
Doba prípravy: asi 30 minút
Doba tuhnutia: 2 hodiny
Vystačí: na 8 porcií
Prísady:
Na aspik:
1 balíček Želatíny na vaječnú tlačenku a aspiky Dr.Oetker
500 ml zeleninového vývaru
1 mrkva nakrájaná na tenké rezančeky
4 vajcia uvarené natvrdo
4 plátky šunky
200 g tvarohového syra bez príchute (typu Lučina)
2 – 3 PL chrenovej pasty (typu Krenex)
petržlen
Ešte potrebujeme:
sklené mištičky alebo silikónovú formu na muffiny
Príprava:
1. Na prípravu aspiku necháme želatínu napučať asi v 250 ml vývaru počas asi 10 minút.
2. Každý plátok šunky rozrežeme napoly. Zmiešame syr s chrenovou pastou. Plátky šunky pomastíme chrenovou zmesou a zavinieme.
3. Nakrájanú mrkvu krátko povaríme vo zvyšnom vývare, aby zmäkla.
4. Napučanú želatínu zamiešame do vývaru s mrkvou a želatínu za stáleho miešania zahrievame (nevaríme) až do úplného rozpustenia želatíny.
5. Želatínu necháme mierne vychladnúť a nalejeme ju do mištičiek/formičiek vypláchnutých studenou vodou do výšky asi 0,5 cm, navrch položíme lístok petržlenu. Necháme mierne stuhnúť a potom postupne do každej tortičky vrstvíme polku vajec, šunkový závitok, uvarenú mrkvu a petržlen. Zalejeme zvyšným vývarom.
6. Mištičky/formičky odložíme najmenej na 2 hodiny do chladničky.
7. Stuhnuté bábovôčky opatrne vyklopíme a uchovávame v chlade.