Argánový, kokosový či ricínový?

Potrebujete zlepšiť kvalitu vašich vlasov a dodať im nádherný lesk? Hnevajú vás drobné ranky, ktoré sa pomaly hoja? Chcete oddialiť vznik vrások a túžite po hustejších mihalniciach? Potom skúste využiť silu niektorého z nasledovných prírodných olejov.

Argánový olej prospeje vlasom i pokožke
Argánový olej. Nie náhodou ho mnohí nazývajú „tekuté zlato“. V kozmetike je najčastejšie pridávaný do prípravkov určených na vlasy, pleť alebo nechty. Dokonca je vhodný aj ako náhrada opaľovacích krémov, pretože tento olej obsahuje karotenoidy, ktoré chránia pokožku pred UV žiarením a starnutím kože.

Prírodný argánový olej je v ponuke e-shopov alebo v špecializovaných obchodov s prírodnými produktmi. Cena kvalitného, za studena lisovaného oleja sa pohybuje v cenovej relácii 25 – 30 eur za 250 ml.
Ako tento olej použiť? Na vlasy ho môžete naniesť večer pred spaním, nechať pôsobiť celú noc a ráno zmyť šampónom. Vlasy sú potom na dotyk hebké, lesklejšie a nielen na pohľad zdravšie. Pri pravidelnom používaní sa kvalita vlasov výrazne zlepší.

Čo sa týka pokožky, stačí na ňu naniesť pár kvapiek oleja večer pred spaním a dôkladne rozotrieť. Dá sa použiť aj ráno ako podkladový krém pod mejkap. Je vynikajúci na vyhladenie jemných vrások a tiež ako prevencia proti striám.

Kokosový olej vybieli zuby a pomôže schudnúť
Ďalším olejom, ktorý disponuje širokými možnosťami uplatnenia, je kokosový olej. V minulosti bol istý čas zatracovaný, no aktuálne patrí k najobľúbenejším a najzdravším olejom. Obsahuje vitamíny A, C a E a tiež kyselinu laurovú, ktorá je dôležitou zložkou materského mlieka.

Je plne využiteľný na vlasy, v starostlivosti o pokožku, telo a nechty, v potravinárskom priemysle a tiež pri redukcii váhy. Dokonca je vynikajúci na vybielenie zubov, ošetrenie ďasien a pôsobí proti povlaku na jazyku. Je skutočne univerzálny. Jeho cena sa pohybuje zhruba okolo 12 eur za 500 ml.

Ricínový olej urýchľuje hojenie rán
Ricínový olej sa využíva na hydratáciu citlivej a nejakým spôsobom poškodenej pokožky. Je tiež použiteľný na liečbu bradavíc a regeneráciu jaziev.

Mnoho žien pozná ricínový olej v spojitosti s riasami alebo obočím. Ak ich potrebujete vyživiť, nanášajte pravidelne olej na riasy či obočie vatovými tyčinkami, alebo starou riasenkou. Ale pozor! Ricínový olej treba používať s mierou a sledovať reakciu tela. Nie je vhodný na vnútorné použitie, ako napr. kokosový, pretože má silné laxatívne účinky. Podobne ako predchádzajúce oleje, aj ricínový olej je dostupný v lekárňach a e-shopoch. Jeho cena je zhruba 7 eur za 250 ml.

-m-
Obrázok: freedigitalphotos.net, Just2shutter