Arašidy, alebo tiež búrske oriešky...

Orechy sú mimoriadne výživné a zdravé. Hovorí sa, že už päť orechov denne výrazne podporí naše zdravie. Každý si na nich rád pochutí, len si ich pripomenúť – malá mištička orieškov k počítaču alebo večer k televíznemu programu je vhodnou pripomienkou, ale aj tu platí „všetko s mierou.“

Dnes je na trhu niekoľko druhov orechov: vlašské, arašidy, mandle, pistácie..., a určite všetky patria k obľúbeným pochutinám. Nezaškodí pripomenúť si pár informácii, možno sa zídu pri nákupe, či konzumácii.
Arašidy sa predávajú buď v surovom stave alebo pražené. Pražené môžu byť solené a tiež nesolené. Nelúpané sa pražia nasucho a lúpané na oleji, čo je na škodu, lebo arašidy obsahujú údajne až 48% kvalitného tuku, preto nie je dôvod pridávať ďalší tuk. Solené, či nesolené? Solené chutia lepšie, ale nesolené sú zase zdravšie. Najlepšie urobíme, ak si ich načistíme sami.

Pri nákupe, ak ide o nelúpané arašidy treba dať pozor na to, aby mali suchú a čistú škrupinku. Chuť musí byť sladkastá, tuková, v žiadnom prípade nesmie byť horká. Radšej si za kvalitu priplatiť, lebo aj tu platí staré známe: „Nie sme takí bohatí, aby sme kupovali lacné veci.“ Chráňme si zdravie, pokiaľ je to len trochu možné, kvalitnými potravinami a pochutinami.

Prečo konzumovať arašidy? Obsahujú nenasýtené mastné kyseliny, vitamín B1, B3 – niacín, B6, B9, C a E. Cenný je aj ich obsah vápnika, horčíka a draslíka. Hovorí sa, že obsahom sú cennejšie než mäso a vajcia.

Rôzne štúdie potvrdzujú, že arašidy znižujú riziko kardiovaskulárnych chorôb, prospešné sú pre srdce i cievy, odstraňujú LDL cholesterol.

Všetko s mierou! Arašidy, ako všetky orechy, radíme medzi koncentrované potraviny, ich konzumácia je obmedzená. Aby boli prospešné zdraviu musíme ich jesť s mierou. Relatívne zdravým ľuďom sa odporúča denná konzumácia nesolených a nesladených arašidov maximálne 15 g. Pravda neplatí to pre alergikov, ktorí si musia na konzumáciu dávať pozor, pretože arašidy obsahujú potravinový alergén.

 Nedá sa nespomenúť ich podobnosť s mužskými semenníkmi, a tak, na záver, ešte jedna informácia. Arašidy sa považujú za afrodiziakum, čo spôsobuje arginín, ktorý je aj hlavnou zložkou viagry.

Autor: Anna Čunderlíková