Antivírusové bylinky a ich účinky

Existujú stovky vírusov, ktoré môžu spôsobiť vážne i menej vážne infekcie, vrátane nádchy, chrípky či herpesu. Keďže žijeme v hektickom svete, veľakrát nedbáme o zdravý životný štýl, trpíme nadváhou a obezitou, je nevyhnutné aspoň nejakým spôsobom posilňovať imunitu, poznať antivírusové bylinky a v prípade potreby ich použiť.

Do kategórie antivírusových byliniek patria rastliny, ktoré disponujú vlastnosťami s potenciálom bojovať proti vírusovým infekciám. Je to možné preto, lebo priamo útočia na vírusy, alebo posilňujú obranyschopnosť, aby si dokázala lepšie poradiť s útočníkmi. Tu však ich výhody nekončia, pretože veľakrát pomáhajú aj pri ďalších zdravotných problémoch.

Zaujíma vás, ktoré rastliny s antivírusovým účinkom sa oplatí mať v domácej lekárničke? V tom prípade čítajte ďalej.

Echinacea posilní imunitu, pomôže pri prevencii prechladnutia i chrípky

Azda jednou z najznámejších protivírusovým bylín je echinacea. Kúpite ju vo forme extraktu, tinktúry, čaju či tabliet. Echinaceu môžete užívať preventívne, alebo ju nasadiť ihneď pri podozrení na vírusové ochorenie. Rastlina sa užíva v cykloch. To znamená, že po 14-dňoch užívania si treba dať prestávku a v prípade potreby cyklus zopakovať.

Echinacea má silné protivírusové a antioxidačné účinky. To znamená, že bojuje proti vírusom a chráni bunky pred poškodením oxidačným stresom a následným vznikom chorôb. Avšak disponuje aj ďalšími pozitívnymi účinkam na zdravie, napríklad pomáha regulovať hladinu cukru v krvi.

Nie každý vie, že echinacea je dobrá aj na potlačenie úzkosti a prispieva k zdraviu a kráse pokožky.

Baza čierna posilňuje imunitu a je bohatá na antioxidanty

Medzi antivírusovými rastlinami nesmie chýbať baza čierna. Z kvetov bazy čiernej si pripravíte chutný a voňavý čaj, ktorý pomáha bojovať proti vírusom a zároveň posilňuje imunitu. Výbornou voľbou sú aj šťavy a extrakty.

Účinky bazy čiernej zaujali aj vedcov, a preto nejedna štúdia potvrdila, že baza čierna má schopnosť skrátiť dobu ochorenia i zmierniť príznaky. Baza je nabitá protizápalovými a antioxidačnými látkami a výborne stimuluje imunitný systém.

Cesnak má antivírusové, antibakteriálne i protiplesňové účinky

Cesnak ako superpotravinu snáď predstavovať netreba. Cesnak je známy sírnou zlúčeninou alicín, ktoré je zodpovedná za mnohé jeho pozitívne účinky na zdravie. Pravidelnou konzumáciou cesnaku môžete predchádzať vírusovým, bakteriálnym i plesňovým ochoreniam a zároveň podporiť ich liečbu.

Cesnak je bojovníkom proti aftom, herpesu, zápalu pľúc, ale aj ušným a očným infekciám. Samozrejme, neodškriepiteľné sú jeho schopnosti znižovať krvný tlak a posilňovať zdravie srdca.

Ak vám nevadí aróma cesnaku, doprajte si denne jeden až dva strúčiky, poprípade si pripravte cesnakový olej. Vhodnou voľbou sú aj extrakty, ktoré zoženiete v lekárňach.

Reishi pomáha imunite bojovať proti infekciám

Reishi je jedným z najznámejších adaptogénov, ktoré pomáhajú človeku vyrovnať sa s nadmerným stresom a dostať sa do rovnováhy. Avšak je dokázané, že táto čínska huba je výborná aj na posilnenie obranyschopnosti.

Reishi je známa predovšetkým obsahom polysacharidov a triterpénov. Tie disponujú protizápalovými vlastnosťami a podporujú obranyschopnosť. Reishi má však aj silné protirakovinové účinky, podporuje funkciu srdca a pečene, vyrovnáva hladiny hormónov a stabilizuje krvný cukor. Zdá sa, že je užitočná aj pri alergiách a astme.

Oregano môže byť účinnejšie ako niektoré antibiotiká

Určite ste už počuli o oreganovom esenciálnom oleji. Bolo dokázané, že je účinnejší ako mnohé bežne dostupné antibiotiká a nemá vedľajšie účinky. Za pozitívne účinky oreganového oleja zodpovedajú najmä dve látky. Ide o karvakrol a tymol.

Oregano sa tiež vyznačuje silnými antioxidačnými účinkami, znižuje zápal, pomáha pri tráviacich problémoch a pomáha regulovať hladinu cholesterolu.

Mirka

Zdroj foto: freepik.com