Antioxidanty – fakty a zdroje

 

Odborníci nás upozorňujú na dostatočný prísun antioxidantov. Ak si vážite svoje zdravie, snažíte sa odporúčania lekárov dodržiavať. Dnes sa pozrieme na antioxidanty bližšie. Zhrnieme si ich účinky a predstavíme užitočné zdroje.
 
Čo sú to antioxidanty?
Zrejme aj vy ste sa pri čítaní rôznych textov stretli s definíciou antioxidantov. Antioxidanty sú skupinou vitamínov a minerálnych látok, ktorej cieľom je chrániť organizmus pred škodlivým vplyvom voľných radikálov. Antioxidanty môžeme nazvať „zametačmi“, ktorí pomáhajú predchádzať poškodeniu buniek a tkanív. Slúžia ako prevencia proti rôznym chorobám. Voľné radikály sa vytvárajú v organizme pri rôznych procesoch. Vznikajú pri spaľovaní kyslíka a jeho premene na energiu alebo sú výsledkom metabolického procesu. Ak organizmus nedisponuje dostatočným množstvom antioxidantov, voľné radikály spôsobujú ochorenia srdca, artritídu, starnutie alebo rakovinu.
Do skupiny významných antioxidantov patria vitamíny A, C a E. Pred voľnými radikálmi nás okrem spomínaných vitamínov chránia beta karotén, vitamín B6, B12 a kyselina listová.
 
Vitamín C – jeden z najdôležitejších vitamínov
Vitamín C patrí medzi vitamíny rozpustné vo vode. Zvýšené dávky tohto vitamínu by mali užívať napríklad fajčiari a ľudia pohybujúci sa v extrémne znečistenom prostredí. Ideálne je vitamín C získavať prirodzenou cestou. Nájdeme ho v citrusových plodoch, jahodách, tmavozelenej zelenine, paprike, rajčinách, ananáse, melóne a mangu.
 
Vitamín E
Vitamín E je vitamínom rozpustným v tukoch. Nachádza sa v olivovom, sójovom a kukuričnom oleji. Bohatým zdrojom vitamínu E sú orechy, semená, pšenica, hnedá ryža, ovsená múka, sója, strukoviny, sladkých zemiakoch, tmavozelenej listovej zelenine a podobne.
 
Selén
Selén je bohato zastúpený v pivovarských kvasniciach, ovsených vločkách, hnedej ryži, morských plodoch, kuracom mäse, vajciach, mliečnych výrobkoch, cesnaku, tuniakovi, pšeničných klíčkoch, celozrnných obilninách a zelenine.
 
Beta karotén
Okrem červenej mrkvy nájdeme beta karotén vo všetkej tmavooranžovej, červenej, žltej a zelenej zeleniny. Konkrétne je hojne zastúpený v brokolici, špenáte, paprike, melóne, marhuliach a mangu.
 
Poznáte top potraviny bohaté na antioxidanty?
Vedci z USDA vytvorili unikátnu stupnicu ORAC (Oxygen Radical Absorbancia Capacity), ktorá meria obsah antioxidantov v rôznych potravinách. Vedci z tejto inštitúcie odporúčajú jesť potraviny, ktorých obsah je najmenej 3000 ORAC jednotiek denne.
 
Sušené slivky obsahujú 5570, hrozienka 2830, čučoriedky 2400, černice 2036, jahody 1540, maliny 1220, slivky 949, pomaranče 750 ORAC jednotiek na 100 gramov.
 
Zeleninový rebríček vyzerá nasledovne: Kel obsahuje 1770, špenát 1260, ružičkový kel 980, brokolica 890, repa 840 jednotiek ORAC na 100 gramov.
 
MIMI
Foto: flickr/mag3737