Amarant, špalda, pohánka či quinoa dodávajú telu mnoho živín

Na mnohé roky upadli do zabudnutia, no dnes sa opäť stávajú súčasťou jedálnička všetkých, ktorí chcú žiť zdravo. Sú zdrojom vlákniny, vitamínov, minerálov, zdravých tukov, proteínov a ďalších cenných látok.

Rafinované potraviny sú dennodennou súčasťou nášho jedálneho lístka. Aj to je jedna z príčin, prečo sa zvyšuje počet ľudí s civilizačnými ochoreniami. Čo s tým? Mnohé vedecké štúdie naznačujú, že zaradenie celých zŕn do jedálnička má veľa zdraviu prospešných účinkov.

Prečo jesť celozrnné potraviny?
Celé zrná obsahujú mnoho cenných látok, ktoré by sme v rafinovaných obilninách hľadali márne. Vo všeobecnosti konzumácia celozrnných potravín prospieva kardiovaskulárnemu systému, pretože udržuje hladinu cholesterolu v krvi v norme. Aj týmto spôsobom môže človek predchádzať infarktu a iným ochoreniam srdca.

Ďalšími výhodami pravidelnej konzumácie celých zŕn napríklad sú: pomáhajú predchádzať vzniku cukrovky a rakoviny, prospievajú tráviacemu traktu, a to najmä kvôli vysokému obsahu vlákniny.

Poznáte tieto obilniny?
Nižšie uvedené obilniny môžu slúžiť ako zdravá alternatívna rafinovaných produktov. Dá sa z nich pripraviť mnoho chutných a hlavne živinami nabitých pokrmov:
Amarant je zaujímavý svojou jedinečnou chuťou a obsahuje pomerne slušné množstvo bielkovín, preto je obľúbenou potravinou napríklad u športovcov. Používa sa na prípravu pečiva či palaciniek.

Pohánka je nenáročná na pestovanie a neznáša chemikálie. Preto tu existuje záruka, že keď si pohánku kúpite v obchode, je naozaj kvalitná a bez obsahu škodlivín. Pohánka je veľmi často spomínaná kvôli vysokému obsahu rutínu, ktorý patrí medzi významné antioxidanty chrániace organizmus pred vplyvom voľných radikálov.

Quinoa sa hodí na zahustenie polievok, ale aj do rozličných šalátov a na prípravu pečiva. Malé zrniečka na prvý pohľad pripomínajú sezamové semienka. Okrem jedinečnej chuti ponúka aj kvalitné proteíny.

Špalda je vlastne druh pšenice a možno ňou nahradiť obyčajnú pšenicu vo väčšine pripravovaných pokrmov. Pre špaldu je typická jemná orechová chuť.

Viaceré z uvedených obilnín dnes už kúpite bežne v obchodoch, a tak sa môžu stať súčasťou vášho stravovania. Napríklad špaldová krupica je vhodnou voľbou na raňajky, z pohánky si môžete pripraviť chutné rizoto a amarant použiť napríklad na zahustenie polievky namiesto klasickej zápražky.

-m-
Obrázok: www.freedigitalphotos.net, Serge Bertasius Photography