Akvaholizmus

Voda, vodička, vodienka. Blížia sa letné horúčavy a bez teba sa určite nezaobídeme. Budeš našou každodennou oporou, zdraviu prospešnou tekutinou, ale aj lákavou vášňou. O pár týždňov nás časopisy, televízia i rozhlas zavalia tematicky tak jedinečnou a “neočakávanou“ témou, až sa z toho dehydrujeme. Ó, ty náš nevyhnutný pitný režim! Dievčence si pobláznil sľubmi o sviežej, mladistvej pleti bez vyrážok a ekzémov. Zaručil si sa im štíhlou líniou a absolútnou psychickou pohodou. Pritom si si ani neuvedomil, čo tým všetkým môžeš spôsobiť. Po svete už chodí nejeden akvaholik, teda človek závislý od pitia vody.

Žiaľ, pitný režim patrí v súčasnosti k silným reklamným trhákom, z ktorých sa rodia veľké peniaze. Odvšadiaľ počuť odporúčania v zmysle kedy, koľko a akej vody treba vypiť, aby sa naše telo zbavilo rôznych škodlivín, aby sme podporili správnu činnosť obličiek a žili v domnienke, že voda robí našu pleť neodolateľnou. Jasné, že na pitný režim netreba zanevrieť, je životne dôležitý, no aj tu platí, že všetkého veľa škodí.

Akvaholik je človek, ktorý denne vypije približne 5 až 10 litrov vody. Tento problém sa znásobuje, ak veľká časť z toho je pramenitou, mineralizovanou vodou. Telo sa stáva až “priotrávené“ jedným druhom minerálov a stopových prvkov, no ďalšie absentujú, čo nám taktiež komplikuje zdravotný stav.

S vodou nie sú žiadne žarty! Počas ukrutných horúčav by sme si mali vystačiť s dvomi litrami vlažnej vody, ak nešportujeme alebo nevykonávame žiadnu fyzicky náročnú prácu. V prípade, že je naše telo vystavené horúcemu slnku a musí ťažko-preťažko fyzicky pracovať, doprajte mu maximálne tri litre čerstvej vodičky za deň. Nikdy nemožno porovnávať príjem vody človeka štíhleho ako prútik s urasteným chlapom ani slečny, čo dennodenne vykonáva sedavú prácu, s robotníkom na stavbe. Nanešťastie, akvaholici na tieto skutočnosti nemyslia ani v tom najhoršom sne. A preto sa nalievajú vodou, z tela sa im vylučujú životne dôležité látky, narušuje sa filtračná schopnosť obličiek a koledujú si o opuch mozgu, ktorý môže viesť až k smrti.

Tatiana Kovalčinová