Ako zvýšiť hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu

Čo vám pomôže udržať hladinu cholesterolu v krvi v norme okrem pravidelného pohybu, udržovania primeranej hmotnosti, nefajčenia či primeraného požívania alkoholu?

HDL cholesterol, nazývaný aj ako dobrý cholesterol, chráni pred srdcovocievnymi ochoreniami. V praxi to znamená, že vyššia úroveň HDL cholesterolu nikdy nie je na škodu. Jeho hladinu možno ovplyvniť zdravým životným štýlom, do ktorého bezpochyby patrí aj správne zloženie jedálneho lístka.

Tipy na zvýšenie dobrého cholesterolu v krvi
1. Pozor na sacharidy

Milujete biele pečivo, cukor, sladkosti, cukroviny, zákusky a ďalšie sladké maškrty? Potom sa nečudujte, že trpíte prekyslením organizmu, priberáte a váš cholesterol tiež nie je v norme. Snažte sa postupne rýchle sacharidy nahradiť komplexnými. Preferujte v jedálničku celozrnné produkty. Vyhnite sa bielemu cukru, zvoľte nejakú lepšiu alternatívu, ako napríklad trstinový cukor, stéviu, agáve, javorový sirup a pod.

2. Dajte šancu strukovinám
Ak máte problém s hladinou cholesterolu v krvi, rozhodne by ste ich mali do svojho jedálnička zaradiť. Dajte šancu klasike v podobe fazule či šošovice, ale napríklad aj cíceru. Odborníci z Kentucky College of Medicine zistili, že už jedna šálka varenej fazule znižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu o neuveriteľných 20 percent. To rozhodne stojí za vyskúšanie.

3. Spriateľte sa s omega-3 nenasýtenými mastnými kyselinami
Skvelým zdrojom týchto zdravých tukov sú tučné ryby a to najmä losos, tuniak, sleď či makrela. Ak nepatríte medzi ich fanúšikov, vyskúšajte rybí olej. Omega-3 mastné kyseliny sa podieľajú nielen na zvýšení hladiny dobrého cholesterolu, ale zároveň plnia aj ďalšie funkcie. Znižujú krvný tlak, sú prevenciou civilizačných ochorení, depresie a ďalších zdravotných problémov. Nezabudnite do jedálnička zaradiť aj olivový olej.

4. Ovocie a zelenina
Ako ovplyvňujú hladinu cholesterolu ovocné a zeleninové plody? V prvom rade mnohé z nich obsahujú dôležité antioxidanty, konkrétne vitamíny C a E. Oba znižujú hladinu zlého LDL cholesterolu a, naopak, zvyšujú úroveň dobrého HDL cholesterolu. Snažte sa konzumovať pestrú škálu ovocia a zeleniny. Denne by to malo byť aspoň 5 porcií. Pozitívny vplyv na cholesterol majú aj cesnak a cibuľa. Čo poviete na avokádo? Je síce kalorické, ale obsahuje mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré znižujú LDL cholesterol.

5. Zelený čaj
Ak nepatríte práve k milovníkom čaju, tak chuť zeleného čaju vás určite presvedčí o tom, že si šancu zaslúži. Zelený čaj je nabitý flavonoidmi, ktoré majú pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu v krvi.

-m-