Ako zvládnuť strach a úzkosť v náročných situáciách?

To, čomu venujeme pozornosť, znásobujeme. Stres, strach, hnev či úzkosť sú síce prirodzenými emóciami, no nemali by sme ich v sebe živiť dlhodobo. Čo pomôže zvládnuť strach a úzkosť?

Naplňme svoje srdcia súcitom a láskou

V živote existujú situácie, ktoré jednoducho nedokážeme priamo ovplyvniť, alebo iba vo veľmi malej miere. Jednou z nich je napríklad vojna, najmä ak sa bojuje neďaleko krajiny, v ktorej žijeme. Pociťujeme strach, úzkosť, hnev, zúfalstvo či iné negatívne emócie.  Čo s tým? Pokúsme sa situáciu prijať a zmeniť k nej postoj. Staňme sa tvorcami, nie obeťami.

Ako to funguje? Čím viac ľudí myslí negatívne, pociťuje strach a úzkosť, tým negatívnejšiu energiu vysielame do svojho okolia a aj k ľuďom trpiacim vo vojne. Naopak, úsilie žiť svoj život najlepšie, ako vieme tu a teraz, sprevádzané naplnením našich sŕdc nielen súcitom, ale aj láskou ku všetkým trpiacim, je cesta k lepšiemu svetu i ukončeniu vojny. Samozrejme, pokiaľ vieme pomôcť trpiacim vo vojne, tak pomôžme do takej miery, do akej je to možné.

Je prirodzené, že vám niekoľkokrát denne ujdú myšlienky smerom, ktorým nechcete, zachváti vás strach alebo úzkosť. Skúste však vedome svoje myšlienky usmerniť k súcitu a láske ku všetkým bez rozdielu, i k tým, ktorých považujete za vinníkov. Svojím strachom (hnevom, zúfalstvom, ľútosťou...) totiž ubližujete nielen sebe s svojmu okoliu. ale i ľuďom postihnutým vojnou.

Zostaňme aktívnymi

Celodenné sledovanie spravodajstva opäť nič nevyrieši. Je to strata času i energie, ktorú sme mohli venovať rodine, priateľom, prechádzke v prírode alebo pracovným povinnostiam. Snažme sa každý deň prežiť čo najviac aktívne a zmysluplne.

Starajme sa o seba

Základom pre harmonické vzťahy je vzťah so sebou samým. Sebaláska je o tom, že dokážeme povedať nie, zájdeme na masáž, každý deň si doprajeme aspoň 15 minút len pre seba. Nezanedbávajme sa, pretože do takej miery, ako milujeme seba, milujeme aj ostatných.

Rozlúčme sa s neporiadkom

Ak máme v hlave chaos, môže nám pomôcť taká jednoduchá vec, ako je dôkladné upratovanie a zbavenie sa všetkého nepotrebného v domácnosti. Podľa jedného z výskumov v Spojených štátoch amerických, matky, ktoré mali domácnosť preplnenú a neupratanú, mali sklony k stresu, úzkosti i depresii. Veľké upratovanie si vyžaduje plán. Nepotrebné veci môžete rozdeliť do kategórií na tie, ktoré chcete vyhodiť, darovať, uskladniť v garáži alebo predať.
Mirka