Ako zmierniť symptómy predmenštruačného syndrómu?

Asi týždeň pred menštruáciou sa u väčšiny žien objaví PMS, ktorý sa prejavuje podráždenosťou, bolesťou brucha, nadúvaním či zadržiavaním vody v tele.

Mnohé ženy siahnu po analgetikách alebo svoje nálady riešia sladkosťami. To však nie je najlepšia voľba, pretože predmenštruačný syndróm možno eliminovať niekoľkými jednoduchými radami. Na čo si treba dať pozor?

1. Jedzte potraviny bohaté na B vitamíny

Niektoré vedecké štúdie naznačujú, že pre zmiernenie PMS je potrebný dostatok vitamínu B6. Ten sa podieľa na syntéze dopamínu, ktorý má vplyv na fyzickú i psychickú pohodu. Vitamín B6 sa nachádza v strukovinách, tučných morských rybách, ovsených vločkách či banánoch. Keďže vitamín B6 patrí medzi vitamíny skupiny B, ktoré vykonávajú mnohé funkcie spoločne, je potrebné dbať aj na prísun ostatných vitamínov z tejto skupiny.

2. Obmedzte alkoholické a kofeínové nápoje

Alkohol vo vyšších množstvách môže v období PMS zintenzívňovať podráždenosť a podieľať sa na zlej nálade. Ak je to možné, radšej sa mu vyhnite. Platí to aj pre väčšie dávky kofeínu, ktorý sa nachádza nielen v káve, ale aj v čiernom či zelenom čaji, v energetických nápojoch či v spaľovačoch tukov.

3. Jedzte veľa rozpustnej i nerozpustnej vlákniny

Vláknina sa podieľa na stabilizácii krvného cukru, dlhodobom pocite sýtosti, je prevenciou zápchy a tiež pozitívne vplýva na kardiovaskulárny systém. Avšak niektoré potraviny, ktoré sú bohaté na vlákninu, majú schopnosť podporiť produkciu estrogénu. Tým pádom dôjde k vyrovnaniu hormonálnej hladiny a zmierneniu symptómov PMS. Vhodným zdrojom vlákniny sú napríklad ovocie, zelenina, oriešky či semienka (skvelé sú napríklad ľanové)

 
4. Naučte sa rozoznávať glykemický index potravín

Glykemický index je údaj, ktorý hovorí o tom, ako potravina ovplyvňuje hladinu krvného cukru. Ak budete počas PMS konzumovať napríklad veľa sladkostí, dôjde k prudkým výkyvom krvného cukru a inzulínu, čo sa odrazí na vašej nálade i stravovaní. Preto sa usilujte preferovať potraviny s nízkym glykemickým indexom, ako napríklad zeleninu, kyslejšie ovocie, celé zrná atď.

5. Doprajte si potraviny bohaté na horčík

Horčík má schopnosť zabrániť vzniku kŕčov a tiež eliminovať zmeny nálad a nadúvanie. Z tohto dôvodu sa v období pred menštruáciou zamerajte na potraviny, v ktorých je hojne zastúpený, ako orechy, semienka, datle, figy či pšeničné klíčky.

6. Znížte prísun sodíka

Veľké množstvo sodíka v organizme spôsobuje zadržiavanie tekutín v tele, čo je veľmi nepríjemné. Namiesto soli používajte skôr bylinky a na solenie čiernu himalájsku soľ. Naopak, snažte sa zvýšiť príjem draslíka, ktorý je akýmsi protihráčom sodíka, čo sa týka hospodárenia s tekutinami.


-w-