Ako zdravšie piecť? Tu je 5 užitočných tipov
Ste toho názoru, že koláče alebo zákusky chutia dobre iba z tradičných ingrediencií? Chyba! Vždy ich môžete nahradiť zdravšími variantmi, vďaka ktorým budú napečené dobroty nielen zdravšie, ale aj veľmi chutné.
Ak každý rok po vianočných sviatkoch bojujete so zipsom na nohaviciach, zakrývate nadobudnuté faldíky voľnejším oblečením a držíte drastické diéty, vedzte, že vždy je lepšie tomu predchádzať. Napríklad aj tak, že budete maškrtiť zdravo. Ako na to?
1. Pri pečeni klasických dobrôt sa bielej múke vyhnite alebo ju kombinujte
Aktuálne je na trhu viacero druhov múk. Dokonca nemusíte chodiť ani do špecializovaných obchodov. V supermarketoch je napríklad bežne dostupná špaldová múka. Tak napríklad hladká špaldová múka je výborná na ťahanú štrúdľu. Klasická špaldová múka je stvorená napríklad do kysnutých koláčov. Ak máte k dispozícii celozrnnú špaldovú múku, potom ju môžete použiť do bežných múčnikov v pomere 1:1 ku klasickej bielej pšeničnej múke.
2. Napečte aspoň jeden druh zdravých koláčikov
Ak doma nie ste príliš zvyknutí na zdravé maškrty, nevadí. Naozaj je to iba o zvyku, a preto sa nebojte okrem klasických vianočných dobrôt napiecť aj 1-2 druhy zdravých sladkostí. Pri ich príprave môžete použiť menej tradičné, ale zdravé druhy múk, ako mandľovú, ovsenú či amarantovú. Potom ich jednoducho zamiešate medzi tradičné vianočné koláčiky. Uvidíte, že budú chutiť.
3. Premyslite si spôsob sladenia
Mnohí sú zvyknutí na to, že pri vianočnom pečení používajú biely cukor. Ten je však nezdravý a prispieva k vzniku nadváhy a obezity. Aké alternatívy použiť? V supermarketoch je bežne dostupný napríklad trstinový cukor alebo aj stévia. Pokojne môžete použiť aj med, ktorý má síce podobný obsah kalórií ako biely cukor, ale je neporovnateľne zdravší.
4. Nebojte sa orieškov a semienok
Využite pri pečení fantáziu a pokojne siahnite po orechoch a semenách. Vlašské orechy, mandle, lieskovce či kešu výborne chutia a navyše sú veľmi zdravé. Ak sa rozhodnete na sušienky pridať napríklad ľanové semiačka, zasýtia vás a tiež podporia funkciu čriev. Zdravé sú aj slnečnicové, konopné alebo chia semienka.
5. Pozor aj na margaríny a oleje!
Pokiaľ je to len trochu možné, vyhnite sa stuženým tukom a rafinovaným olejom, ktoré sú zdrojom škodlivých transmastných kyselín vedúcich k vzniku civilizačných ochorení. Radšej využite kvalitné maslo, prepustené maslo či kokosový olej.
-w-