Ako zabezpečiť dostatok železa v tehotenstve

Sprievodným znakom tehotenstva môže byť aj fakt, že trpíte nedostatkom železa. V tomto období je jeho prísun nevyhnutný. Dostatočný prísun železa pomáha zmierňovať pôrodné kŕče a bolesti, zlepšuje popôrodnú rekonvalescenciu a hojenie. Skôr ako teda siahnete po liekoch, začnite ho dopĺňať v prirodzenej forme, v strave. Poradíme vám, kde je jeho obsah najvyšší.


Melasa

Ak sa počas tehotenstva sťažujete na únavu, príčinou môže byť aj chýbajúce železo. Skúste preto zahrnúť do svojho jedálnička melasu. Melasa je tmavo-hnedý, až čierny hustý sirup. Vznikla náhodou, a to ako vedľajší produkt pri výrobe cukru. Môžete ju konzumovať, ako vás napadne, ideálna je do jogurtu. Môžete ju primiešať do ovocnej šťavy, alebo si ňou osladiť čaj či kávu. Ak vám však nebude chutiť, premôžte sa a zjedzte každý deň aspoň jednu čajovú lyžičku.

Sušené ovocie
Bohatý obsah železa má aj sušené ovocie. Najviac ho nájdete v sušených figách, broskyniach, marhuliach a slivkách. Kombinujte ich s ovsenými vločkami, avšak nie veľmi s mliečnymi výrobkami, tie zabraňujú vstrebávaniu železa do organizmu. To isté platí aj o kofeíne či čiernom čaji. Navyše, sušené ovocie vám pomôže aj zahnať chuť na sladké.

Strukoviny
Ak ste milovníčkou strukovín, iste nešliapnete vedľa. Tie majú všeobecne veľa železa, a preto ich vo vysokej miere konzumujú aj vegetariáni a tak nahradzujú mäso. Najväčší obsah majú sójové bôby a výrobky z nich, hrášok a šošovica. Preto neváhajte a zaraďte do svojho jedálnička rozhodne veľa tofu syra.

Orechy a semiačka
Strava v tehotenstve by mala byť pestrá a vyvážená. Ak konzumujete najmä bravčové mäso, cukor či výrobky z bielej múky, vedzte, že z  týchto potravín nemáte prísun železa takmer žiadny. Majte preto hodené v kabelke oriešky či tekvicové, slnečnicové alebo ľanové semiačka. Z orechov majú najviac železa pistácie, lieskovce a mandle.

Morské riasy
Morské riasy sú niečo ako morská zelenina. Nie sú svojou chuťou priveľmi výrazné, ale do šalátov, ryže či rezancov ideálne. Obsahujú nielen veľa vitamínov, vápnik, horčík, ale majú aj vysoký obsah železa. Ich ďalším bonusom je aj nízka cena, takže si ich môžete dovoliť skutočne kedykoľvek.


Všetky spomínané potraviny sa snažte konzumovať s ovocím, ktoré má vysoký obsah vitamínu C. Prípadne vypite šťavu z grepu či pomaranča pred konzumáciou „železných potravín“ a využiteľnosť železa sa tak výrazne zvýši.

Autor: Janka Radimáková