Ako vyzerá dokonalá šálka kávy podľa vedcov?

Pripraviť si doma šálku kávy dokáže asi každý. Veď to nie je žiadna veda. Alebo predsa len? Prečítajte si, ako vyzerá dokonalá šálka kávy podľa vedcov.

Príprava kávy je dlhodobo pod drobnohľadom vedcov a výskumníkov z rôznych oblastí. Najnovšie vedci z Oregonskej univerzity prišli so zaujímavou teóriou, ktorá by mohla mať celkom zásadný vplyv nielen na našu každodennú šálku kávy, ale aj na celý kávový priemysel.

Jednoduchý krok, ktorý zmení všetko

Podľa vedeckej štúdie, publikovanej v časopise Matter, je tajomstvo skvelej kávy v jednoduchom kroku. Pred mletím kávy treba k celým zrnám pridať malé množstvo vody.

Je prirodzeným javom, že v procese mletia kávy dochádza k vzniku statickej elektriny. Štúdia ukázala, že zvýšením vlhkosti zrniek dodaním vody sa statický náboj zníži a tiež bude vnútri mlynčeka menší neporiadok zo zhlukov kávovej usadeniny.

Vedci však prišli aj na to, že týmto spôsobom možno docieliť výraznejšiu chuť kávy a znížiť jej celkovú spotrebu. Jednoducho povedané, na dosiahnutie dokonalej šálky chutného nápoja vám vďaka tomuto triku postačí menšie množstvo kávových zŕn.


                                      Zdroj foto: freepik.com

Nie je to až taká novinka

Táto metóda nie je zasa až takou novinkou, nakoľko skúsení baristi poznajú RDT (Ross Droplet Technique), čo je v podstate podobný princíp. Pražené kávové zrná sa pred mletím premiešajú lyžičkou namočenou do vody, čím sa docieli nižšia statická elektrina a menej neporiadku.

Doteraz však nebolo známe, že by sa týmto spôsobom dala docieliť výraznejšia chuť kávy s použitím nižšieho množstva kávovej hmoty.

Ako na to vedci prišli?

Autori štúdie merali množstvo statickej elektriny vznikajúce pri mletí rôznych kávových zŕn. Tie sa líšili farbou, krajinou pôvodu, spôsobom spracovania a obsahom vlhkosti. Pred mletím a prípravou espressa postriekali zrnká kávy rôznym množstvom vody.

Ukázalo sa, že tmavšie pražené zrnká produkovali viac celkového náboja kvôli vyššej suchosti, kým svetlejšie pražené zrná (s vyššou vlhkosťou) vytvárali menej náboja. Takisto sa potvrdilo, že ak vedci pomleli identické zrná bez alebo s použitím vody, pridanie vody malo za následok dlhší čas extrakcie a zároveň silnejšiu chuť výsledného nápoja.

V štúdii bolo skúmané espresso, ale podľa autorov by sa tieto zistenia mohli využiť aj na iné druhy kávy.


                                                            Zdroj foto: freepik.com

Chutnejšia a lacnejšia káva nielen doma

Vďaka objavu vedcov z Oregonskej univerzity si doma dokážeme pripraviť chutnejšiu kávu než doteraz. Ďalšou veľkou výhodou je, že s týmto malým trikom môžeme z dlhodobého hľadiska i ušetriť, obzvlášť ak je spotreba kávy v našej domácnosti vyššia.

No nejde len o takúto doma pripravenú kávu. Výsledky štúdie by mohli mať naozaj výrazný dopad na celý kávový priemysel. Autor štúdie Christopher Hendon hovorí: “Zvýšenie koncentrácie o 10 – 15 % pri rovnakom množstve kávovej hmoty má obrovské dôsledky na úsporu peňazí a zlepšenie kvality.”

 

Zdroj: https://www.cell.com/matter/fulltext/S2590-2385%2823%2900568-4

Zdroj foto: freepik.com

 

 

 

 

 

 

Zdroj foto: freepik.com