Ako vplýva jedlo na našu náladu?
Krátky pôžitok z nezdravého jedla rýchlo vystrieda nervozita, úzkosť či pocit viny. Naopak, po zjedení zdravého pokrmu je človek plný energie a optimizmu.
Prečo sú niektorí ľudia depresívni, nervózni, negatívne naladení, ospalí a nevedia si poradiť so stresom? Príčin týchto stavov je neúrekom. Jednou z nich je aj konzumácia nezdravej stravy, ktorá nielenže nedokáže pokryť príjem potrebných živín, ale navyše často spôsobuje i pocity frustrácie a je spojená s pocitmi osobného zlyhania.
Jedlo a nálada
Jedlo má značný vplyv na to, aká je naša nálada. Ak pravidelne „riešite“ osobné či pracovné problémy nezdravým jedlom a maškrtami, dochádza k prudkým výkyvom krvného cukru. To má za následok kolísanie energie, ale aj nálady. Skonzumované potraviny zároveň ovplyvňujú produkciu chemických látok v mozgu. Účinok na vnútorné rozpoloženie má, samozrejme, aj kvalita prijímanej stravy. Ak neobsahuje dostatok živín, automaticky sa to odzrkadlí i na duševnom zdraví. Podstatnú rolu v tomto smere zohráva i príjem potravín s vysokým obsahom cukru a konzervačných látok, farbív či dochucovadiel.
V neposlednom rade sa pri káve, zákusku či dobrom jedle stretávame s ľuďmi. Posedenie s priateľkou pri voňavej káve má na náladu rozhodne pozitívny vplyv. Čo si myslí o vplyve jedla na náladu výživový poradca Libor Javro? „Jedlo pracuje na vysokej úrovni s mentálnou schopnosťou ľudí. Je to spôsobené viacerými faktormi. Sú to biologické, ktoré priamo ovplyvňujú pochod mozgu: či sme sýti, alebo nie, či dostávame dostatočné množstvo potrebných látok v priebehu dňa, či máme vhodnú výživu. Od toho sa odvíja to, či je človek nervózny, agresívny, nekoncentrovaný, hladný alebo práve naopak. Potom sú tu sociálne faktory. Ide o to, že ľudský mozog si zvykne na rozličné zaužívané režimy spojené so stravou alebo jedlom. Odmeňovanie sa sladkým, spoločná večera s blízkymi alebo posedenie s kamarátmi pri pive rozhoduje o tom, či je daný jedinec šťastný (spokojný), alebo nešťastný. Stačí uviesť jednoduchý príklad: Ako sa cíti človek, ktorý je zvyknutý dať si s priateľmi pivo a nedostane ho, alebo dostane pivo, ktoré nechutí dobre? Automaticky sa jeho nálada mení na negatívnu.“
Tipy na potraviny, ktoré zlepšujú náladu
Ktoré potraviny pozitívne ovplyvňujú náladu a navyše sú celkovo prospešné pre zdravie? Ak už musíte maškrtiť, tak potom rozhodne zdravo. Kvalitná tmavá čokoláda s obsahom kakaa (minimálne 70 percent) je pre zdravie i psychiku prínosom. Kakaové bôby sú jedným z najznámejších prírodných antidepresív. V primeranom množstve si ju môžete dopriať hoci i každý deň. Ďalšou skvelou potravinou sú banány. Obsahujú aminokyselinu tryptofán, ktorá stimuluje tvorbu serotonínu, teda hormónu dobrej nálady. Pozitívny vplyv na nervovú sústavu majú aj vitamíny zo skupiny B a horčík, ktoré sa v tomto tropickom ovocí nachádzajú v pomerne hojnom množstve. Náladu tiež zlepší ananás, orechy, semiačka, panenské oleje s vysokým obsahom nenasýtených tukov a mnohé iné.
Mirka
http://adidas.cvicte.sk/adidas/ako-vplyva-jedlo-na-nasu-naladu